spot_img
-1.5 C
București
marți, februarie 7, 2023
AcasăDezvaluiriZiua Z, ora 20.00: Trump aruncă în aer Orientul

Ziua Z, ora 20.00: Trump aruncă în aer Orientul

-

Zarurile au fost aruncate : președintele american Donald Trump va recunoaște miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului, după zeci de ani de prudență americană în acest dosar și în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violențelor. Anunțul președintelui american, prevăzut pentru ora 13,00 – 20,00, ora României, ar putea face să eșueze eforturile de pace ale ginerelui și consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian, transmite RFI.

UPDATE: Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, relatează agențiile internaționale de presă.Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

- Reclama -

Orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un „casus belli” pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Pentru Trump însă, recunoașterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel reprezintă doar „recunoașterea unei realități” deopotrivă istorice și contemporane. „Președintele își ține o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroși candidați la președinție”, a indicat un oficial american sub protecția anonimatului. Acesta a insistat că întârzierea recunoașterii Ierusalimului drept capitală „nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace”. Chiar dacă acest transfer al ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim va dura poate chiar „ani” până la găsirea unei locații, consecințele se vor vedea imediat. În cursul unui dialog telefonic, marți, președintele palestinian, Mahomoud Abbas, l-a avertizat pe Donald Trump asupra „consecințelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securității și stabilității în regiune și în lume”. Apelurile împotriva unei astfel de decizii cu consecințe imprevizibile au venit în cascadă în cursul ultimelor 24 de ore. Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie riscă să provoace „mânia musulmanilor”. „Este un pas periculos”, a spus regele saudit. ‘‘Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani”, a atenționat și liderul turc, Recep Tayyip Erdogan. În calitate de președinte în exercițiu al Organizației Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de țări membre va fi organizat „în cinci sau zece zile” dacă Washingtonul recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului. Și Iordania, custodele locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a pus în gardă față de „un demers cu consecințe grave” și față de riscurile de „escaladare” a situației. În Europa, președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat „preocuparea”. „Tot ceea ce contribuie la stimularea crizei este contraproductiv în acest moment”, a apreciat și ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Dovadă a tensiunii pe care așteptarea acestei decizii o suscită în regiune, Statele Unite au interzis angajaților guvernului american orice deplasare personală în Orașul Vechi din Ierusalim. Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa ”eternă și reunificată”, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale estice în 1967 de către Israel.  În schimb, o lege adoptată în 1995 de Congresul american spune că Statele Unite trebuie să recunoască faptul că Ierusalimul e capitala statului israelian. Până acum, toți președinții americani au semnat din șase în șase luni o derogare de la aplicarea acestei legi.  Și Trump se pare că va semna această derogare din nou pentru că noua ambasadă nu va fi gata mai înainte de câțiva ani, a subliniat Casa Albă. Dar el va cere Departamentului de Stat să pregătească transferul.

În fine, să mai spunem că tensiunile vor fi alimentate și de o altă decizie ce poate fi percepută drept ostilă : Camera Reprezentanților a votat ieri, în unanimitate, tăierea fondurilor pentru Autoritatea Națională Palestiniană atât timp cât aceasta continuă să acorde ajutor financiar familiilor palestinienilor condamnați sau întemnițați de către Israel după atentate. Măsura mai trebuie examinată de Senat, dar adoptarea ei, fără opoziție, ilustrează consensul ce există în Congres — între republicani și democrați — pe acest subiect. Inițiativa legislativă a fost numită în onoarea lui Taylor Force, un american de 28 de ani ucis în timpul călătoriei sale în martie 2016 la Tel Aviv de un palestinian de 21 de ani din Cisiordania, care a fost ulterior lichidat de poliție. Potrivit site-ului Departamentului de Stat, ajutorul american pentru Cisiordania și Fâșia Gaza este așteptat să fie de aproximativ 251 milioane dolari în 2018.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img