spot_img
23.9 C
București
sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăAnalizeZelenski cere UE să elimine restricțiile comerciale impuse importurilor de cereale din...

Zelenski cere UE să elimine restricțiile comerciale impuse importurilor de cereale din Ucraina

-

Potrivit The Guardian, în timpul vizitei șefei Comisiei Europene Ursula von der Leyen la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a cerut UE să elimine restricțiile comerciale impuse importurilor de cereale din Ucraina, considerate de el ca fiind „dure” și „protecționiste”.

- Reclama -

La sfârșitul lunii trecute, Comisia Europeană a permis țărilor vecine Ucrainei – Polonia, Ungaria, României, Slovacia și Bulgaria – să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu și importul, după ce aceste țări s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă piețele și afectează producătorii locali.

Măsurile de salvgardare luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui, dar ar putea fi extinse și la alte produse, ceea ce a stârnit nemulțumirea Ucrainei.

Cele cinci țări care au negociat cu Comisia Europeană au susținut că „coridoarele de solidaritate” instituite de UE pentru a ajuta la transferul exporturilor ucrainene pe cale terestră le-au inundat piețele interne cu produse agricole ucrainene.

Blocarea importurilor ucrainene a stârnit indignarea altor țări din UE, care au acuzat măsurile de subminare a pieței unice a blocului și de rupere a solidarității cu Kievul. În timpul discuțiilor cu Ursula von der Leyen, Zelenski a subliniat că aceste restricții la importuri încalcă un acord comercial între UE și Ucraina, conform Digi24.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img