spot_img
16 C
București
duminică, octombrie 2, 2022
AcasăAnalizeZelenski a pus procurorii pe oligarhul care l-a făcut președinte

Zelenski a pus procurorii pe oligarhul care l-a făcut președinte

-

Biroul Național Anticorupție din Ucraina a percheziționat apartamentul omului de afaceri Igor Kolomoiski, relatează duminică săptămânalul Zerkalo Nedeli, citând martori oculari.

- Reclama -

Kolomoiski este unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina. Deţine un imperiu de energie şi unul media, cel care l-a susținut pe Zelenski să ajungă președinte. Kolomoiski este unul din acţionarii principali ai JKX, afacerea privată dominantă în producţia de petrol şi gaze naturale din Ucraina. Compania controlează două treimi din producţia privată de petrol (adică cea din care sunt excluse companiile de stat) şi aproape jumătate din cea de gaze. De asemenea, JKX deţine „active semnificative“ de petrol şi gaze naturale în Rusia, potrivit propriei descrieri, şi afaceri în Georgia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Slovacia şi SUA.Kolomoiski deţine o participaţie semnificativă la Ukraine International Airlines, compania de transport aerian fanion a ţării. Oligarhul mai are şi singura fabrică de clor din Ucraina, Dniproazot.

Baza imperiului media deţinut de Kolomoiski este 1Ă1 Media Group, care operează şapte posturi de televiziune în Ucraina. Pentru acest grup a lucrat Zelenski, vedeta de televiziune care a câştigat alegerile preşedinţiale. Kolomoiski l-a susţinut public pe actor şi a recunoscut că sunt prieteni, dar ambele personaje spun că legăturile se limitează la sfera profesională. Mai multe anchete arată însă contrariul. Radio Europa Liberă arată că Zelenski a călătorit frecvent la Geneva şi Tel-Aviv, oraşe în care Kolomoiski trăieşte în ultimii ani. De asemenea, o investigaţie Reuters a găsit că cei doi se intersectează şi prin intermediul partenerilor de afaceri comuni. Actorul foloseşte personal de securitate care în trecut a fost observat în prezenţa oligarhului. Un fost consilier al miliardarului a fost în echipa de campanie electorală a lui Zelenski. Apoi cel puţin două autovehicule folosite de actor şi anturajul său sunt deţinute de oameni sau de entităţi cu legături cu Kolomoiski. Potrivit presei, Zelenski ar avea în averea sa imobile scumpe pe care un întreprinzător de rând nu şi le-ar permite. În SUA, unde deţine active imobiliare, Kolomoiski este cercetat de FBI pentru infracţiuni financiare, printre care spălare de bani.

Kolomiski a intrat în conflict fățiș cu fostul președinte Petro Poroşenko și de aceea l-a susținut pe Zelenski.

Anterior Zelenski i-a retras cetățenia ucraineană.

Potrivit săptămânalului, percheziția a fost efectuată în cadrul dosarului privind confiscarea proprietății și a fondurilor Ukrnafta, în valoare de aproape 13 miliarde de grivne la prețurile din 2015 (aproximativ 356 milioane de dolari la cursul de schimb actual). În același timp, Kolomoiski nu este inculpat în acest caz și nu a fost acuzat.

Anterior, presa ucraineană a raportat că NABU investighează cazul privind deturnarea proprietății și a fondurilor Ukrnafta. S-a raportat că, potrivit anchetei, Ukrnafta a încheiat și plătit contracte de cumpărare și vânzare de petrol, care s-au dovedit a fi fictive, cu companii afiliate grupului Pryvat al lui Kolomoiski.

Potrivit publicației ucrainene Forbes, Kolomoiski ocupă locul al patrulea în topul celor mai bogați oameni din Ucraina, averea sa fiind estimată la 1,8 miliarde de dolari. El deține mai multe uzine miniere și de prelucrare, controlează piața feroaliajelor, minereuri de mangan și structuri în sectorul rafinării petrolului. În Ukrnafta, companie de stat, grupul Privat al lui Kolomoiski deține peste 40% din acțiuni. Presa ucraineană a relatat recent că lui Kolomoiski i-a fost retrasă cetățenia ucraineană; această informație nu a fost confirmată oficial.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...