Val de reacții critice, după ce guvernul Orban a adoptat nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență, într-o singură ședință. Sunt toate indispensabile, iar misiunea executivului nu este să facă filosofie pe constituționalitate, a transmis premierul Orban, într-o replică directă ce țintește Avocatul Poporului. Renate Weber a anunțat la rându-I că-și rezervă dreptul de a ataca demersul la CCR, considerând că guvernul s-ar substitui parlamentului. Critici au venit, să notăm, și din partea PSD și UDMR, care invocă în primul rând modificările la legislația electorală.
Parlamentul poate lua oricând în dezbatere ordonanțele și le poate respinge – în România toți se bazează însă pe Curtea Constituțională, atrage atenția Augustin Zegren, fost președinte CCR. Contrele și declarațiile politice demonstrează că nu se respect legea fundamental și un principiu de bază la statului de drept: cooperarea între instituții, critică dur Augustin Zegrean:
Aceste ordonanțe de urgență trebuie depuse la Parlament. Nu intră în vigoare decât după depunerea lor la parlament pentru dezbatere și publicare în Monitorul Oficial. Dacă legislativul e nemulțumit de felul în care s-a procedat poate să le ia în dezbatere începând de mâine-poimâine. Și poate să le respingă el însuși, nu trebuie să se bazeze toate pe CCR. Pe urmă or să dea toți cu pietre în geam la Curtea Constituțională. (…) Mesajul (pe care îl transmit contrele politice) e că nu se respectă legea, Constituția și nu se respectă un principiu fundamental al statului de drept: cooperarea loială între instituții. Cum să zică guvernul că Avocatul Poporului face gargară?! Cum să spună așa ceva?