Zegrean: În Germania judecătorii Curții Constituționale sunt membri de partid

0
145
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, soseste la sediul Curtii Constitutionale din Bucuresti, miercuri, 26 septembrie 2012. Curtea Constitutionala judeca, miercuri, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de un numar de 26 de senatori apartinand Grupului parlamentar al PDL, precum si obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea OUG nr.248/2000 pentru modificarea OUG nr.64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii Petromidia, sesizare formulata de presedintele Romaniei. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, desființează, într-un interviu pentru Pressone.ro teza subordonării politice a judecătorilor de la noi, susținînd că aceasta e propaganda celor din stradă, nemulțumiți de deciziile luate. În plus, el avertizează că în țări ca Germania judecătorii pot fi membri de partid fără ca cineva să-i acuze de partizanat, ca la noi, scrie Inpolitics.ro.

Întrebat ce simte cînd aude în stradă sloganuri precum „CCR, sluga PSD”, Zegrean răspunde:

”Nu cred că au dreptate. Nu cred. Acum sunt doar trei reprezentanți numiți de PSD. Nu le plac deciziile, iar pentru că nu le plac deciziile, trebuie să găsească o motivare… Eu nu cred că CCR este supusă politic. Vreau să cred că nu este supusă politic. Și de mine spuneau că sunt omul lui Băsescu, dar eu nu m-am întâlnit niciodată cu Băsescu cât am fost la CCR(…)Chiar nu cred că judecătorii CCR sunt influențați politic. Eu știu că așa se spunea și când eram eu acolo − și știu precis că nu am fost. Cine spune, spune din afară. Cu masonii se întâmplă așa: cei care scriu despre masoni nu știu, pentru că sunt din afară. Cei care știu nu scriu. E o regulă la masonerie − „cine știe nu spune, cine spune nu știe”. Și nu sunt mason. Dar așa e și cu cei care critică Curtea: critică tot, pentru că nu știu ce e acolo.”
Fostul președinte al CCR nu e de acord nici cu ideea schimbării modului de desemnare a judecătorilor, ca să se evite numirile politice:
”Nu, asta am tot auzit-o vehiculându-se și mi se pare o prostie. La fel sunt numiți în toată Europa. La nemți au voie să fie membri de partid în timp ce sunt judecători. Şi nimeni nu pune la îndoială Curtea Constituțională din Germania, este considerată cea mai tare din lume. La nemți nimeni nu pune la îndoială imparțialitatea acelor judecători, indiferent dacă fac parte sau nu dintr-un partid”