Dupa tragicele atentate teroriste din 11 Sep.2001, Federatia Rusa a cooperat cu Statele Unite in timpul interventiei militare americane din Afganistan sub aspect informativ si logistic. Razboiul din Irak, asociat cu Geopolitica Petrolului, a evoluat intr-o alta directie sub aspectul relatiilor ruso- americane. In 1972 se nationalizaeaza resursele petroliereprin exproprierea companiilor occidentale inclusiv BP si Shell. In timpul Razboiului Rece, Irak si-a indreptat atentia catre Uniunea Sovietica, colaborand cu aceasta din punct de vedere tehnico-economic dar si militar.

Dupa dizolvarea URSS, colaborarea economica bilaterala ruso-irakiana s-a mentinut puternica, existand un schimb comercial bilateral de aproximativ 4 miliarde de dolari in 2001, cu un trend ascendent. Companiile petroliere rusesti au mentinut relatii stranse cu Irak, obtinand o multitudine de contracte, in special in domeniul reabilitarii campurilor petroliere si reconstructiei centralelor electrice.

Razboiul din Irak (2003-Guvernul Bush) aducea in mod evident atingere intereselor rusesti din zona. La cateva ore dupa inceperea ofensivei americane, Vladimir Putin facea referire la o “mare eroare politica” in zona. Dupa ocuparea Irakului, principalele companii ocidentale (Exxon, Chevron, BP, Shell, etc.) au obtinut acces la resursele petroliere din zona, castigand contracte importante. Desi companii petroliere rusesti asemeni Lukoil au obtinut, la randul lor, contracte si in aceasta tara, Rusia a pierdut teren in Irak, fost partener economic strategic .

La zece ani dupa evenimentele militare, s-a reusit o contrabalansare sub conducerea lui Barack Hussein Obama, SUA a pierdut teren si in aceasta zona, Rusia obtinand contracte si intarind relatiile de cooperare la nivel strategic si militar. De exemplu, Rusia a obtinut un contract de 4.2 miliarde de dolari in vederea inzestrarii Irakului cu elicoptere, sisteme aeriene defensive si alte tipuri de tehnica militara.

Ca si in cazul regimului baathist din Irak, URSS se afla in relatii excelente cu regimul libian al lui Gaddafi de la bun inceput. Desi relatii s-au inrautatit dupa dizolvarea URSS, cooperarea s-a reluat la inceputul anilor 2000, parafandu-se si o serie de contracte in domeniul militar la sfarsitul primei decade. Totusi, in 2011, odata cu rebeliunea militara impotriva lui Gadaffi si represiunile guvernului libian, fortele NATO au intervenit, Gaddafi fiind inlaturat de la putere, asasinarea acestuia prevenind si o eventuala revenire a acestuia. Rusia nu a votat in cadrul Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite pentru a autoriza o interventie aeriana impotriva Libiei, recunoscand doar noul regim instalat. Ca urmare a razboiului si in aceasta zona, companiile rusesti au pierdut contracte importante, inclusiv in domeniul tehnico-militar.

Opozitia agresiva a Rusiei fata de o interventie in Siria este usor de inteles, slabiciunea lui Barack Hussein Obama concretizandu-se in masive avantaje economico-financiare dar si militare pentru Rusia. Concomitent cu retragerea americana din Afganistan, decizie sustinuta in permanenta de Barack Hussein Obama, vom asista la o rebalansare in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, inclusiv Asia, Rusia potentandu-si la nivel global propriile interese geopolitice.

Soim Press

05.01.2014

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?