spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeXi: Atacurile NATO asupra Ambasadei Chinei la Belgrad efectuate în urmă cu...

Xi: Atacurile NATO asupra Ambasadei Chinei la Belgrad efectuate în urmă cu 25 de ani nu trebuie uitate

-

Atacurile forțelor NATO asupra Ambasadei Chinei la Belgrad, efectuate în urmă cu 25 de ani, nu trebuie uitate, a cerut președintele chinez Xi Jinping într-un articol pentru presa sârbă, al cărui text a fost distribuit de Ministerul chinez de Externe.

„Astăzi se împlinesc 25 de ani de la atacul flagrant al NATO asupra Ambasadei Chinei în Iugoslavia, care a ucis trei jurnalişti chinezi – Shao Yunhuan, Xu Xinghu şi soţia sa Zhu Ying. Nu trebuie să uităm acest lucru. Poporul chinez prețuiește pacea, dar nu va permite niciodată să se repete o istorie atât de tragică”, a scris Xi Jinping.

- Advertisement -

După cum a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, la o conferință de presă, poporul chinez nu va uita niciodată atacurile barbare ale NATO asupra Iugoslaviei. El a subliniat că forțele alianței conduse de SUA au atacat ilegal un stat suveran fără autorizația Consiliului de Securitate al ONU , ducând la moartea a mii de civili.În același timp, diplomatul nu a răspuns la întrebarea dacă Xi Jinping plănuiește să viziteze memorialul victimelor atacului asupra ambasadei în timpul vizitei sale în Serbia.

Bombardarea Iugoslaviei de către trupele NATO a început la 24 martie 1999, iar la 7 mai, Ambasada Chinei la Belgrad a fost lovită de un atac cu bombă. Trei persoane au murit și peste 20 au fost rănite. Atacurile au provocat peste 2.500 de morți, inclusiv 87 de copii, și pagube de 100 de miliarde de dolar. Medicii înregistrează consecințele utilizării uraniului sărăcit, ceea ce duce la o creștere a cancerului.

- Advertisement -

Xi Jinping se află într-un turneu european în perioada 5-10 mai, în timpul căruia vizitează Franța, Serbia și Ungaria.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img