WikiLeaks publică peste 21.000 de e-mailuri ale campaniei lui Macron

0
86

WikiLeaks a anunțat luni că a publicat o arhivă de peste 21.000 de e-mailuri asociate cu figuri cheie în campania electorală a președintelui francez Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Datele furate au apărut inițial pe internet în mai, în ajunul cursei prezidențiale franceze între Macron și adversara sa de extremă-dreaptă Marine Le Pen, într-o aparentă încercare de a submina încrederea alegătorilor.

În câteva ore de la scurgerea datelor, echipa lui Macron a declarat că a fost ținta unei „operațiuni masive și coordonate” de hacking.

Informațiile făcute publice au venit prea târziu în campanie pentru a avea vreo influență directă asupra alegerilor, în parte după ce Comisia electorală a țării a avertizat că este o infracțiune republicarea oricărui detaliu din e-mailuri înainte de vot.

De atunci, ziarele franceze au afirmat în legătură cu aceste documente că nu au găsit nimic în ele scandalos. Transformând această scurgere de informații într-o bază de date, WikiLeaks a făcut documentele ușor de căutat pentru oricine cu un browser web.

Atacul cibernetic a fost comparat cu campania pentru alegerile din 2016 în Statele Unite, în timpul căreia, potrivit agențiilor de informații americane, Rusia a intervenit în beneficiul președintelui Donald Trump. Rusia neagă amestecul în alegerile din SUA.

Echipa lui Macron a acuzat de asemenea interese rusești pentru încercări anterioare de a interfera cu campania sa. Kremlinul
a negat că a fost în spatele unor astfel de atacuri.

În acel moment, WikiLeaks nu a publicat în sine documentele Macron, dar a declarat că va face asta acum după ce a încercat să verifice autenticitatea adreselor de e-mail.

WikiLeaks nu a spus cum au fost obținute e-mailurile. În comunicatul său pe site, WikiLeaks încearcă să pună la îndoială teoria că Rusia a fost în spatele atacului informatic, citând un comentariu făcut de un oficial în securitatea cibernetică al guvernului francez potrivit căruia informațiile scurse ar părea opera unui „individ izolat”.

WikiLeaks a declarat că a găsit 21.075 de e-mailuri verificate într-o arhivă de 71.848 de e-mailuri, împreună cu 26.506 de fișiere atașate, pe care le-a publicat de asemenea. E-mailurile au fost trimise într-o perioadă de opt ani, între martie 2009 și aprilie 2017, luna primului tur al alegerilor franceze.

Macron a fost un bancher de investiții în 2009. El nu a mai deținut o funcție aleasă înainte de a câștiga președinția. El și-a anunțat candidatura la președinție în noiembrie 2016.

Biroul lui Macron a refuzat să comenteze.

Organele de aplicare a legii franceze și responsabilii din informații nu au acuzat public pe nimeni pentru atacurile din campanie.