spot_img
18.6 C
București
joi, iulie 4, 2024
AcasăAnalizeWashingtonul devine din ce în ce mai nervos din cauza creșterii prețurilor...

Washingtonul devine din ce în ce mai nervos din cauza creșterii prețurilor petrolului înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Rușii au învins plafonul de preț impus de Occident

-

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a recunoscut că plafonul prețului petrolului rusesc nu mai funcționează așa cum s-a sperat și a spus că Washingtonul este mai mult decât pregătit să ia măsuri, dar fără a specifica măsuri noi. Rusia a pierdut foarte mult când a fost impusă restricția, dar eficacitatea mecanismului a scăzut de atunci, deoarece Rusia a adăugat flota sa din umbră și a oferit mai multe asigurări, susține Bloomberg.

- Reclama -

Grupul celor Șapte, Uniunea Europeană și Australia au impus un plafon de preț al petrolului de 60 de dolari pe baril pentru exporturile de petrol rusești în decembrie. Cu toate acestea, de la începutul acestei veri, numeroase agenții de raportare a prețurilor, consultanțe și instituții media au raportat că țițeiul rusesc s-a vândut peste limita de 60 de dolari pe baril. Însă, inițiatorii restricțiilor au preferat să ignore această știre și să privească în altă parte dintr-un motiv foarte simplu: nimeni nu a vrut să excludă complet petrolul rusesc de pe piața globală, deoarece ar fi provocat un deficit și ar fi împins prețurile mai sus. Ideea din spatele plafonului de preț a fost doar de a refuza Rusiei o anumită parte din veniturile din vânzările de petrol.

- Advertisement -

Valery Andrianov, expert la think tank-ul Infotek, a declarat pentru Rossiyskaya Gazeta că, de fapt, nici Statele Unite, nici Europa nu pot exercita vreo pârghie reală asupra Rusiei prin modificarea parametrilor plafonului lor de preț al petrolului. Iar observația recentă a șefului Trezoreriei SUA arată că Washingtonul devine din ce în ce mai nervos din cauza creșterii prețurilor petrolului înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Statele Unite nu mai pot influența situația prin creșterea propriei producții interne de petrol de șist. În timp ce administrația republicană anterioară a reușit să împace lucrurile cu marile petroliere și gaze din SUA, administrația democrată în exercițiu nu a reușit până acum să facă acest lucru, a remarcat expertul.

Între timp, saudiții au ocolit complet influența SUA în sectorul energetic global, deoarece Riad continuă să urmărească o politică energetică independentă împreună cu Moscova, a adăugat Andrianov. Astăzi, cele două capitale ajută de fapt la menținerea echilibrului cererii și ofertei pe piața mondială de petrol, deoarece au o influență directă asupra prețurilor. „Orice manipulare a plafonului prețului petrolului nu ar afecta în niciun fel exporturile de petrol rusești, deoarece avem deja toate oportunitățile de a ne livra petrolul pe orice piață”, a spus el. Potrivit lui Andrianov, plafonul prețului petrolului dăunează afacerilor occidentale, dar nu a avut niciun efect tangibil și nici nu a exercitat presiuni asupra Rusiei, iar orice modernizare a mecanismului ar fi inutilă, susține el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img