spot_img
34.3 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalizeWashington Post despre Ceaușeasca lui Zelenski

Washington Post despre Ceaușeasca lui Zelenski

-

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky va fi vulnerabil la critici după ce își încheie mandatul pe 20 mai, inclusiv din partea șefului biroului și prietenului său Andriy Yermak (foto stângă), care este „nedespărțit” de liderul ucrainean, relatează The Washington Post, după interviuri cu foști și actuali oficiali ucraineni și occidentali.

După cum scrie ziarul, apropierea lui Ermak de Zelensky și influența sa asupra lui provoacă o serie de acuzații: de consolidare nedemocratică a puterii în funcția prezidențială, luarea de decizii privind epurările în conducerea țării, inclusiv demisia fostului comandant al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny (numit ambasador în Marea Britanie), restricționând accesul la Zelensky și faptul că Ermak caută controlul personal asupra fiecărei decizii.

- Advertisement -

Interlocutorii ziarului notează că Ermak are „competențe neobișnuit de largi în domeniul administrației publice și a relațiilor externe”. Unii au spus că el controlează ce oficiali pot călători în străinătate și când. Biroul președintelui ucrainean a refuzat să comenteze acest lucru.

Criticii lui Yermak spun că recent a „pus pe margine” Ministerul de Externe, a intervenit în decizii militare și a negociat acorduri cheie cu partenerii, în special cu Statele Unite, o sarcină despre care ei spun că ar trebui să se ocupe de președintele țării. WP notează că consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, în timpul unei vizite la Kiev în martie, a spus că el și Ermak „sunt în contact regulat”.

„Președintele nu are anturaj. Există o persoană care influențează deciziile președintelui. Influența lui Ermak este un monopol”, a spus un înalt oficial ucrainean, numind-o „tragedie”.

Unii dintre interlocutorii ziarului vorbesc despre îndoieli cu privire la cine este responsabil pentru deciziile luate – Zelensky sau Ermak.

Fostul ambasador al SUA în Rusia Michael McFaul, care coprezidează împreună cu Yermak Grupul Internațional de Lucru privind Sancțiunile asupra Moscovei, a declarat că șeful biroului președintelui ucrainean îndeplinește multe funcții: „Într-un fel, el este premierul de facto, ministrul al afacerilor externe.” și șeful administrației”. În opinia sa, aceasta este cealaltă parte a conflictului, iar Ermak „își face treaba al naibii de eficient”.

Un diplomat străin a spus că Zelensky și Yermak „conduc țara”, numindu-l pe Zelensky „polițist bun” și Yermak „polițist rău”. „Nu se preface doar că este rău. El are putere reală și microgestionează multe, multe lucruri”, a declarat sursa pentru WP.

Unii oficiali ucraineni și occidentali spun că suspiciunea față de cel mai apropiat asistent al președintelui subminează autoritatea lui Zelensky și ridică îndoieli cu privire la cine este responsabil pentru decizii. Ermak însuși admite că multora nu le place „omniprezența” lui, afirmând că lucrează „în numele președintelui”. El neagă că altcineva în afară de Zelensky este la conducere în țară: „El ii ascultă pe toți. Doar el își exprimă părerea.”

Andriy Ermak conduce biroul președintelui Ucrainei din 2020 (Zelensky a fost ales în această funcție în 2019). Ermak este avocat și producător de film, WP scrie că el, ca și alți parteneri din studioul Kvartal-95, a fost adus la conducerea țării de către Zelensky.

În 2021, revista ucraineană Focus l-a clasat pe Ermak pe locul doi printre cei mai influenți ucraineni.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img