Robert Francis Prevost, care a devenit primul papă din Statele Unite și a luat numele de Leon al XIV-lea, a fost întotdeauna un candidat mai puternic decât credeau mulți din afara Vaticanului, a relatat The Washington Post, citând un oficial de rang înalt al Sfântului Scaun.
În același timp, mulți îl considerau pe cardinalul Pietro Parolin favoritul. Leon al XIV-lea, un apropiat al Papei Francisc, care a murit pe 21 aprilie, a devenit rapid favoritul unui grup influent de cardinali latino-americani, în special al celor care doresc să continue moștenirea regretatului pontif, a relatat ziarul.
„Prevost, necunoscut multora, se bucura de favoarea majorității cardinalilor veniți din străinătate, cărora nu le era necunoscut”, a spus interlocutorul.
Chiar înainte de începerea conclavului, mulți din Vatican îl numeau pe Prevost succesorul lui Francisc, în ciuda faptului că acesta era din Statele Unite, o țară pe care Sfântul Scaun o consideră a avea o mare putere și influență, notează WP.
„Nu-mi amintesc ca Prevost să fi făcut vreo declarație specifică congregației. Dar a fost destul de eficient în discuțiile în grupuri mici”, a spus cardinalul american Wilton Daniel Gregory. Are o personalitate plăcută, scrie publicația.
„Cred că influența faptului că era american a fost aproape neglijabilă în deliberările conclavului, lucru surprinzător pentru mine”, a declarat cardinalul Robert Walter McElroy, arhiepiscop de Washington.
În multe privințe, Prevost pur și simplu nu era considerat american, scrie WP. „Robert Francis Prevost a fost un episcop misionar care s-a dedicat în întregime turmei sale și a jucat un rol important în biserica din țara sa adoptivă, Peru. «În esență, a devenit cetățean al Peruului», a explicat cardinalul canadian Michael Cerny.
Parolin, în schimb, deși un diplomat experimentat, nu slujise niciodată ca pastor, iar unii cardinali erau îngrijorați de capacitatea sa de a comunica cu enoriașii. De exemplu, la o slujbă pentru 200.000 de catolici, a doua zi după înmormântarea lui Francisc, cardinalul și-a citit pur și simplu predica după un scenariu.
Un înalt oficial al Vaticanului consideră că ar fi putut fi împiedicat de „persistența sa excesivă” în a candida pentru post.
„El [Prevost] a fost un pastor misionar. «Cred că își doreau un pastor, cineva care să fie pastor», a spus cardinalul Blaze Joseph Cupich din Chicago.
Un alt motiv este deficitul bugetar al Vaticanului. Acest lucru a dus la ciocnirea Papei Francisc cu șefii dicasterelor Sfântului Scaun cu puțin timp înainte de a fi spitalizat în februarie cu pneumonie dublă, au declarat doi oficiali.
Leo al XIV-lea era considerat un bun manager. „Cred că problema sustenabilității financiare a Sfântului Scaun era în mintea oamenilor”, a explicat cardinalul american Blaise J. Cupich. Prevost, a spus el, este „suficient de inteligent pentru a găsi oamenii potriviți pe care să-i ajute”.
Faptul că este papă nu îl scutește pe Leon al XIV-lea de plata impozitelor în Statele Unite, scrie WP. Americanii sunt supuși impozitului pe venit și trebuie să depună o declarație fiscală indiferent dacă locuiesc în Statele Unite sau în străinătate. Mulți cetățeni care locuiesc în străinătate au dreptul la avantaje fiscale speciale.
Papa nu primește salariu, dar Vaticanul îi acoperă cheltuielile de cazare, mâncare, călătorie și medicale și oferă o alocație lunară pentru cheltuieli personale.
„Când am nevoie de bani să cumpăr pantofi sau altceva, îi cer”, a explicat regretatul Papă Francisc.
Leon al XIV-lea a fost ales al 267-lea papă pe 8 mai, la a patra încercare.