spot_img
11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăAnalizeWalter Russel Mead în The Wall Street Journal: Putin ar fi găsit arma...

Walter Russel Mead în The Wall Street Journal: Putin ar fi găsit arma secretă împotriva Occidentului

-

Confuzia morală și politică a Occidentului modern a devenit arma secretă a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, scrie Walter Russel Mead pentru cotidianul american The Wall Street Journal.

”Putin încearcă să câștige din problemele cu care se confruntă societatea occidentală, ceea ce, într-un final, ar trebuie să pună ordinea mondială americană în genunchi. De mai bine de un deceniu, miza pe decadența occidentală se justifică în mod spectaculos”, susține jurnalistul.

Autorul articolului este de părere că, în războiul economic cu Occidentul, Rusia a reușit nu doar să reziste, dar și-a ciufulit la modul serios opozanții săi. Speriată de consecințele confruntării financiare, Germania a început să uite de promisiunile ei privind majorarea cheltuielilor pentru apărare, se arată în articol.

- Advertisement -

„Putin a obținut cel mai mare succes în domeniul economiei și al politicului, acolo unde Occidentul considera că deține cea mai mare putere”, a apreciat Mead.

În opinia lui, Occidentul nu mai nutrește optimism nici că valorile lui unesc comunitatea mondială, obligând-o să formeze un front comun împotriva Rusiei. Astfel, după China, căreia i s-au alăturat India și Brazilia, țări din întreaga lume aleg comerțul cu Rusia în locul solidarității cu G7, a subliniat autorul.

- Advertisement -

În încheiere, Mead a enumerat trei vulnerabilități ale sistemului occidental. La prima a inclus tendința de protecționism în Europa și Statele Unite, care scade atractivitatea economică a sistemului occidental pentru țările în curs de dezvoltare. A doua vulnerabilitate: politica de valori a Occidentului. Numeroase convingeri, dragi inimii liderilor occidentali, precum propaganda LGBT, neliniștesc și jignesc miliarde de oameni din întreaga lume, consideră Mead. A treia vulnerabilitate constă în divergențele din interiorul Occidentului liberal. Astfel, războaiele culturale fac acolo ravagii și nu contribuie la unitate peste hotare, a concluzionat semnatarul articolului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img