spot_img
3.8 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizeVucic: Serbia își va sprijini cetățenii care locuiesc în nordul Kosovo în...

Vucic: Serbia își va sprijini cetățenii care locuiesc în nordul Kosovo în cazul unui conflict armat

-

Serbia își va sprijini cetățenii care locuiesc în nordul Kosovo și Metohija în cazul unui conflict armat, a declarat duminică președintele sârb Aleksandar Vucic într-un interviu acordat postului de televiziune Prva.

- Reclama -

„„Poliția din Kosovo <…> nu are ce face în nordul Kosovo. Serbia [în cazul unui conflict] va fi alături de poporul său. <…> Sper ca acest [conflict armat] să nu se întâmple, dar nu mai depinde de noi. Am dori să o evităm”, a subliniat Vucic.

Anterior, autoritățile kosovare au decis să-i amendeze pe cei care nu și-au schimbat plăcuțele de înmatriculare sârbe, emitând avertismente începând cu 1 noiembrie. Amenzile vor ajunge la 150 de euro, iar cetățenii vor fi instruiți să înlocuiască plăcuțele sârbe cu plăcuțele de înmatriculare ale Kosovo nerecunoscut. După 21 aprilie 2023, când perioada de tranziție s-a încheiat, poliția din Kosovo va fi autorizată să sechestreze mașini cu numere sârbești.

Ca răspuns, sârbii din Kosovo și Metohija au părăsit toate instituțiile guvernamentale din Kosovo nerecunoscut. Liderul sârb kosovar Goran Rakic ​​a demisionat din guvernul kosovar, alături de parlamentari sârbi, judecători și șefii de municipalități. Mai târziu, polițiștii sârbi și-au scos uniformele din Kosovo.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img