Votul de azi din Parlament – Primul Pas către formarea noii majorități anti-PSD. Cine este Mihai-Răzvan Ungureanu, noul șef al S.I.E.?

0

Mihai Răzvan Ungureanu (n. 22 septembrie 1968, Iași) este un istoric și diplomat român, care a deținut funcțiile de ministru de externe al României între anii 2004-2007 și director al Serviciului de Informații Externe al României între anii 2007-2012. A fost prim-ministru al Guvernului României între 9 februarie 2012 și 7 mai 2012.

A urmat studiile Liceului de matematică-fizică „Costache Negruzzi” din Iași pe care l-a absolvit ca sef de promoție în anul 1987. Din 1985 și până la Revoluția din 1989 a fost membru supleant în Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist dar declară că nu a fost membru al Partidului Comunist Român.

În 1988 a devenit student al Facultății de Istorie-Filozofie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde a deținut pozițiile de membru al Senatului Universității (1990-1992) și de Secretar Executiv al Asociației Internaționale a Studenților în Istorie, Budapesta – Bruxelles (1990-1993).

În 1993 a susținut masteratul în Studii Ebraice la Centrul Oxford pentru Studii Ebraice din cadrul colegiului St. Cross al Universității Oxford, iar la 24 martie 2004 a obținut un doctorat în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o teză cu tema „Convertirea și integrare în societatea românească la începutul epocii moderne”, avându-l ca îndrumător științific pe profesorul Alexandru Zub.

După absolvirea Facultății în anul 1992, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit pentru o scurtă perioadă profesor la Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu” din Iași. Din același an, este angajat drept cadru didactic universitar de istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza“ din Iași, deținând pe rând următoarele grade didactice: preparator (1992-1995), asistent (1995-1998), lector (1998-2004) și apoi conferențiar (2004-2006). În anul 2007, devine profesor universitar de istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universității din București.

În paralel cu activitatea didactică, conf. dr. Mihai Răzvan Ungureanu a desfășurat și o bogată activitate științifică, fiind membru al Societății Române de Heraldică, Sigilografie și Genealogie a Academiei Române, filiala Iași (din 1993), membru al board-ului științific al Fundației Soroș pentru o Societate Deschisă, Iași – București (1996-1998), director al Centrului de Studii Românești din Iași al Fundației Culturale Române (1996-1999), membru al European Association for Jewish Studies din Oxford, Marea Britanie (din 1997), Senior Fellow al Oxford Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (din 1998), membru al Consiliului Institutului de Studii Genealogice și Heraldică „Sever Zotta” din Iași (din 1998) etc.

În perioada 1998-2000, a deținut și funcția de membru al Consiliului Național al Reformei Învățământului din cadrul Ministerului Educației Naționale. Din anul 2004, conduce, în calitate de director, Centrul de Studii Iudaice din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

Mihai-Răzvan Ungureanu a susținut cursuri la o serie de instituții de învățământ superior din țară și de peste hotare: profesor invitat (în germană: Gast Wissenschaftler) la Departamentul de Istorie Europeană, Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg im Breisgau, Germania (1993-1997), profesor asociat la Școala de Studii Slavone și Est-Europene, Universitatea din Londra, Marea Britanie (1996-1998), lector la Școala NATO (SHAPE) din Oberammergau, Germania (din 2001), lector asociat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (din 2002), lector la Centrul de Studii de Securitate „George C. Marshall” din Garmisch-Partenkirchen, Germania (din 2003). De asemenea, din anul 2005, este și profesor asociat la Universitatea Națională de Apărare.

Din anul 2007 este profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București.

În perioada 1998-2001, Mihai-Răzvan Ungureanu a îndeplinit funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Apoi, este numit în funcția de director general – emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) și coordonator-adjunct al Inițiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena.

În paralel cu aceste atribuții, a fost ales ca Președinte al Institutului Român pentru Studii Strategice din București (din 2001), membru al board-ului administrativ al New Europe College din București (din 2002) și membru al board-ului științific al Centrului pentru Politici de Securitate din Szeged, Ungaria (din 2003). Mihai Răzvan Ungureanu deține gradul diplomatic de Ministru consilier (din 2003).

La data de 26 noiembrie 2007 președintele României, Traian Băsescu a înaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de director al Serviciului de Informații Externe, rămasă vacantă din martie 2007, în urma demisiei lui Claudiu Săftoiu datorată aceluiași scandal al ostaticilor români în Irak.

În 5 decembrie 2007 Camerele reunite ale Parlamentului au validat numirea lui Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe, cu 295 de voturi pentru (dintr-un număr de 318 parlamentari prezenți).

În 24 iunie 2015 Klaus Johannis, președintele României, îl nominalizează a doua oară pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe, rămasă vacantă din 22 septembrie 2014, în urma demisiei lui Teodor Meleșcanu datorată participării la alegerile prezidențiale. Pe data de 30 iunie a redevenit director al SIE, 278 de parlamentari votând pentru, cinci parlamentari s-au abținut și șase s-au pronunțat împotrivă.

FLUXUL ZILEI DE AZI DIN PARLAMENT:

UPDATE 19.05  278 de parlamentari au votat pentru, cinci s-au abținut și șase s-au pronunțat împotrivă.

UPDATE 19:00 Surse politice spun că Mihai Răzvan a primit suficiente voturi pentru a fi numit în această funcție. Votul a fost secret, cu buletine. Mihai Răzvan Ungureanu are nevoie de 144 de voturi.

UPDATE 18:48 Procedura de votare s-a încheiat

UPDATE 18:16 A început votul pentru Camera Deputaților.

UPDATE 18:05 Senatorii au terminat de votat. Au fost înregistraţi 86 de senatori prezenţi, adică două voturi peste jumătate plus unu din totalul senatorilor.

UPDATE 17:46 A început procedura de votare pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE.

UPDATE 17:41 Ioan Oltean – PNL: ”E de neacceptat ca un senator al României să fie caracterizat drept expirat. Nu ne onorează un asemenea vocabular”

Un număr de 11 parlamentari PNL, printre care Crin Antonescu şi Varujan Vosganian, nu şi-au înregistrat prezenţa la plenul Parlamentului dedicat validării lui Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea SIE. Potrivit listelor de prezenţă, de la PNL nu şi-au înregistrat prezenţa Crin Antonescu, Ben-Oni Ardelean (învoit), Lucian Iliescu, Steliana Miron, Varujan Vosganian, Adrian Oros, Valentin Rusu, Marin Almăjanu, Elena Uioreanu, Mircea Lubanovici şi Daniel Zamfir. Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, că, în cazul în care parlamentari liberali vor absenta nemotivat la votul în plenul reunit pentru Mihai-Răzvan Ungureanu, propus de preşedintele Iohannis la şefia SIE, se vor aplica sancţiuni împotriva acestora.

UPDATE 17:33 Călin Popescu Tăriceanu: ”Sigur că toţi simţim nevoia să ne exprimăm un punct de vedere politic. Este periculos ca toată puterea să fie într-o singură direcţie. Asistăm la recompunerea monopului puterii de către preşedinte. Alegerea lui MRU pentru SIE este nepotrivită. Preşedintele a evitat să mai facă o consultare cu partidele, ar fi fost un demers firesc. De ce oare a refuzat să mai facă acest lucru? Regimul Băsescu se recompune încet-încet. În persoana lui MRU nu văd decât reîntoarcerea în posturi cheie ai oamenilor lui Băsescu”

Cristiana Anghel şi-a lipit pe piept o hârtie pe care scrie „Democraţia înseamnă mai mult decât doi lupi şi o oaie care votează pe cine să mănânce la cină.”, o parafrazare a unei celebre fraze care i-a aparţinut lui Benjamin Franklin.

UPDATE 17:28 Marian Neacşu – PSD: ”Sunt surprins să constant puterea de metamorofzare a domnilor deputaţi şi senatori în cauzl lui MRU. Atâta vreme cât sunt interesat de viaţa publică, sunt interesat şi de cei carre o populează. Am văzut un tânăr politician ambiţios, cult, inteligent şi oarecum echilibrat, care îşi căuta cu grijă cuvintele. Am văzut apoi un tânăr ministru de Externe care începea să îmbrace haina aroganţei. Am văzut un pic în iarna şi în primăvara 2012 probabil cel mai slab, orgolios şi cel mai ineficient ministru pe care l-a avut România în perioada post-Dăscăleascu. Un politician de rând, coordonat cu cheiţa, lipsit de personalitate, în adunări publice care semănau cu exorcizări decât cu mitinguri publici. Avem în faţă un produs expirat politic, pe care ni-l prezintă ca un produs nou şi o noută tehnologie de marketing. Neavând un aviz al comisiei SIE, noi nu ştim dacă MRU îndeplineşte condiţiile, de aceea am ales să nu participăm la această şedinţă”

Update 17.15 –  În plenul reunit al celor două camere este cvorumul necesar pentru vot. 286 de parlamentari au semnat prezența la ședință. 

Doi din parlamentarii Partidului Social Democrat au decis să nu ia în considerare decizia luată de conducerea centrală a formațiunii și să participe la votul pentru investirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea SIE. Este vorba de deputatul de Gorj (din organizația PSD Gorj face parte și Victor Pinta), Vasile Popeangă și Nicolae Florian, deputat PSD de Giurgiu.

Update 16:50: Un deputat PSD a semnat lista de prezență, boicotând decizia PSD. Deputatul este Vasile Popeangă. Potrivit ultimelor informații, de la UNPR lipsesc de la vot patru parlamentari. În schimb senatoarea PNL, Vasilica Miron,  lipsește de la ședință, aceasta fiind în vacanță în Indonezia.

Update 15:40 Potrivit Realitatea TV, senatorii şi deputaţii PSD au părăsit Parlamentul înainte de votul pentru şefia SIE.

Update 11:50 Gabriel Oprea și Valeriu Zgonea au o întâlnire la această oră, pentru a stabili strategia pentru votul privind numirea lui MRU la SIE, anunță Realitatea TV.

Update 11:30 Audierea lui Mihai Răzvan Ungureanu în Comisia de control asupra activităţii SIE, programată să înceapă astăzi, la ora 11:00, a fost boicotată de PSD. Social-democraţii lipsesc de la audiere.

„Nu s-a făcut niciun fel de vot, a fost o decizie luată prin consens în cadrul reuniunii grupurilor reunite, nu susținem nominalizarea făcută de către președinte (n.r. — Klaus Iohannis) și nu vom participa la vot”, a afirmat Rovana Plumb.