Pe parcursul acestei veri, fenomenele climatice și naturale extreme ce au avut loc pe mapamond, dar cu precădere în Europa, au creat enorme dezbateri privitoare la rolului omenirii în acest proces de accelerare a schimbărilor climatice pe Terra.
Profesorul Vlad Nistor, deputat al Parlamentului European în cadrul Grupului Partidului Popular European (PPE), a prezentat punctul său de vedere pe acest subiect, în virtutea calității sale de membru al Comisiei de Afaceri Externe (AFET), al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) și al subcomisiei pentru Drepturi ale Omului (DROI) din forul legislativ european.
DL. Nistor consideră că poziția grupul său politic- PPE, cel mai mare partid din cardul parlamentului European, este una atât echilibrată cât și ambițioasă, care dorește să pună în aplicare țintele accelerate de decarbonizare a economiei propuse de Comisia von der Leyen, dar să ofere suficient timp și foarte necesarele resurse financiare atât agenților economici cât și angajaților pentru a naviga cu succes tranziția fără precedent din următorii ani. Astfel, vor fi evitate șocuri altminteri dezastruoase pentru economie, convulsii sociale periculoase și o creștere și mai accentuată a partidelor extremiste și populiste. Pe de altă parte, se impun și măsuri imediate, calibrate la pericolele evidente ce se întețesc de la un an la altul. Trebuiesc menționate aici și exemple precum revoltele și revoluțiile din cadrul primăverii arabe, ce au avut printre cauze schimbări meteorologice și de climă drastice, cu impact dramatic asupra vieții populațiilor, iar, mai apoi, asupra respectivelor regimuri politice. De asemenea, valul de migrație spre Europa dinspre Africa, Orientul Mijlociu și Asia are o componentă climatică demnă de luat în considerare.
În Europa și America de Nord, incendiile de mari proporții, inundațiile fără precedent au produs un mare număr de victime și de pierdere de vieți omenești dar și considerabile pierderi materiale. Un lucru evident este că Europa nu poate fi singurul continent care să adopte aceste măsuri și să tindă spre emisii zero, deoarece problema este una care se manifestă la nivel planetar. Putem fi, cu siguranță, un exemplu inovator în acest demers, însă pentru a avea rezultate globale satisfăcătoare, este nevoie de implicarea tuturor celorlalte state puternic industrializate de pe celelalte continente.