spot_img
6.1 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăhighlightVizita lui Zgonea în India sub aura lui Putin

Vizita lui Zgonea în India sub aura lui Putin

-

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi 5 parlamentari români vor pleca într-o vizită în India. O vizită anunţată de Zgonea ca una cu puternic impact diplomatic. Zgonea şi cei 5 parlamentari români, printre care Ana Birchall, Înalt reprezentant al Guvernului pentru relaţiile cu SUA şi UE, vor fi martorii unei schimbări geostrategice important: orientarea Indiei către Rusia. Vizita lor va avea loc paralel cu cea a delegaţiei ruse conduse de Putin.

Statele Unite au avertizat vineri India că climatul de tensiuni internaționale cu Rusia nu este propice pentru a face afaceri cu Moscova, înaintea unei vizite a președintelui Vladimir Putin la New Delhi, notează AFP.  Numai că India merge înainte.

- Advertisement -

Mass-media indiană relatează despre acordurile care urmează să fie semnate în timpul vizitei preşedintelui rus, Vladimir Putin, la New Delhi. Hindustan Times a scris despre planurile de a invita Rusia să participe la producerea de utilaje pentru centrale nucleare la baza companiilor indiene. Iar agenţia Press Trust of India relatează posibilitatea vânzării de către Rosneft a unor acţiuni de la zăcământul Vankor din ţinutul Krasnoiarsk companiei indiene de stat ONGC.

În timpul vizitei preşedintelui Putin în India urmează să fie semnate 15 acorduri. Cele mai importante dintre ele sunt în sfera tehnologiilor, energiei şi finanţelor. Printre ele se numără şi oferirea de servicii ruseşti de navigaţie prin satelit, spune Vocea Rusiei. Anton Hlopkov, directorul Centrului de Energie şi Securitate, nu exclude că Rusia va participa la utilarea centralei nucleare Kudankulam, care se construieşte cu ajutorul specialiştilor ruşi.

- Advertisement -

„Timp de câţiva ani, Rusia şi India examinează posibilitatea deschiderii pe teritoriul Indiei a unei întreprinderi mixte pentru producerea de echipament necesar reactoarelor nucleare. Negocierile se duc de mult timp, s-au semnat memorandumuri pe această temă. De aceea nu este exclus ca tocmai aceste memorandumuri să fie transformate în proiecte concrete”. Tranzacţia privind vânzarea a 10% din acţiunile zăcământului Vankor dintre Rosneft şi ONGC nu este singura importantă din timpul vizitei lui Vladimir Putin în India. Agenţia Press Trust of India, citând surse din Guvernul indian, a anunţat posibilitatea semnării a încă unui document, anume a unui memorandum privind cumpărarea de către India a unui pachet de acţiuni la zăcământul Iurubceno-Tohomsk din estul Siberiei. Este vorba despre 49% din acţiuni.

Indienii sunt deci ocupaţi cu vizita lui Putin. Marile proiecte româno-indiene anunţate de Zgonea înainte de plecare vor rămâne doar în amintirile colegului lui Mihai Viteazul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img