spot_img
29.5 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeVizita lui Viktor Orbán la Kiev/ Condiția Budapestei: Trebuie redate drepturile minorității...

Vizita lui Viktor Orbán la Kiev/ Condiția Budapestei: Trebuie redate drepturile minorității maghiare

-

Ungaria pregătește vizita premierului Viktor Orban la Kiev și speră într-un dialog cu Ucraina, a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat postului de televiziune croat H1, care a fost difuzat duminică.

El a acordat acest interviu în timpul vizitei sale recente la Zagreb. Interviul a fost postat și pe contul de Facebook al lui Szijjarto.

„Când vom vedea că toate condițiile preliminare sunt create, vizita va avea loc. Dar acum suntem într-un stadiu de pregătire tehnică”, a spus el.

El a amintit că premierul ungar a vorbit cu președintele ucrainean Vladimir Zelensky când acesta din urmă a participat la summitul Uniunii Europene din 9 februarie. „Suntem întotdeauna pregătiți pentru dialog [cu Ucraina]. Sperăm că dialogul va avea sens”, a adăugat el.

Ziarul ungar Nepszava a raportat mai devreme că în timpul scurtei sale întâlniri cu Zelensky în marginea summitului UE, Orban a primit o invitație să viziteze Kievul. Spre deosebire de alți lideri ai UE, premierul ungar nu a mai vizitat capitala ucrainei de la începutul operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina. Președintele Ungariei, Katalin Novak, a vizitat Kievul în noiembrie 2022.

Între timp, șeful biroului lui Orban, Gergely Gulyas, a spus că vizita premierului la Kiev va depinde de progresul în procesul de restaurare a dreptului etnicilor maghiari în regiunea Transcarpatia din Ucraina.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img