spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeVizita lui Scholz în China: Beijingul cere Americii să nu se amestece

Vizita lui Scholz în China: Beijingul cere Americii să nu se amestece

-

Cancelarul german Olaf Scholz s-a angajat să schimbe modul în care ţara sa tratează cu China şi a promis ‘ discuţii sincere’ în vizita pe care o va întreprinde la Beijing, transmite dpa conform Agerpres.

- Reclama -

‘Căutarea securităţii naţionale – sinonimă cu stabilitatea sistemului comunist – şi autonomia naţională vor continua mai semnificativ. Şi, pe măsură ce China se schimbă, modul în care tratăm cu China trebuie să schimbe şi el’, a scris Scholz joi într-un articol pentru Politico.

Deşi războiul din Ucraina a schimbat multe aspecte ale relaţiilor internaţionale, ‘chiar şi în condiţii schimbate, China rămâne un important partener de afaceri şi comerţ pentru Germania şi Europa – nu vrem să ne decuplăm de la el’, afirmă Scholz.

În acelaşi timp însă, Germania va ‘demonta dependenţele unilaterale’ de China în anumite produse sau tehnologii.

‘În privinţa investiţiilor chineze în Germania, vom face de asemenea diferenţe în funcţie de faptul dacă acestea creează sau exacerbează dependenţe riscante’, a adăugat cancelarul, referindu-se la recenta controversă legată de o investiţie chineză în portul Hamburg.

Potrivit dpa, achiziţia a primit aprobarea să continue, însă sub condiţii care limitează orice control asupra operaţiunilor portuare.

‘Vom continua să insistăm pe reciprocitate (în afacerile cu China). Şi, acolo unde China refuză să permită această reciprocitate, nu poate rămâne fără consecinţe’, mai spune cancelarul german.

În sfârşit, Olaf Scholz afirmă că, în discuţiile pe care le va avea, nu va evita ‘subiectele dificile’ precum statutul Taiwanului sau situaţia din provincia chineză Xinjiang.

Joi, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a afirmat că SUA nu au ‘niciun drept’ să se amestece în cooperarea economică dintre China şi Germania, după ce Washingtonul ‘a sugerat puternic’ ca Beijingul să nu obţină un pachet de control în tranzacţia legată de un terminal din portul Hamburg, transmite Reuters.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img