Un grup de șase personalități ale vieții culturale – filosoful Basarab Nicolescu, dramaturgii Matei Vișniec, teatrologul George Banu, scriitorul Dumitru Țepeneag, poetul Dinu Flămând și directorul Naționalului de la Sibiu, Constantin Chiriac au transmis o scrisoare deschisă de susținere a lui Radu Boroianu la conducerea Institutului Cultural Român (ICR).
Cei șase afirmă, în scrisoarea transmisă președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și președintelui Comisiei de Cultură din Senat, că au inițiat acest gest de susținere „pentru a atesta respectul inspirat de activitatea lui Radu Boroianu care a inițiat un număr important de acțiuni pe care le-a elaborat și, cel mai adesea, sprijinit personal”.
„El a instaurat cu artiștii și invitații săi o relație de încredere și respect reciproc grație implicării sale directe, active, lipsită de orice formalism instituțional. Exigența de care dă el dovadă ca și proximitatea care, constant, a cultivat-o, cu noi ca și cu alți participanți, a instaurat un climat de demnitate. Noi am devenit parteneri egal angajați în efortul comun de a susține cultura română în peisajul internațional, mai ales francez în ceea ce ne privește. Radu Boroianu instaurează o relație dialogală pornind de la programe solid construite cărora li s-a recunoscut pertinența și cărora noi ne-am asociat”, se afirmă în documentul remis duminică AGERPRES.
De asemenea, semnatarii scrisorii arată că „Radu Boroianu a permis ICR — ului să colaboreze plenar cu instituții culturale franceze reprezentative, contribuind astfel la o integrare activă a culturii române în peisajul cultural al Franței”, în condițiile în care „România dintotdeauna a întreținut relații privilegiate cu Franța”, iar „Radu Boroianu s-a impus ca un indispensabil personaj de legătură între cele două culturi”.
„Proiectul său de vastă anvergură privind limba latină și comunitatea constituită pe această bază reprezintă un pariu esențial pentru afirmarea identității noastre latine în spațiul european. Noi susținem activitatea lui Radu Boroianu, o respectăm și pledăm pentru continuarea ei ca semn de recunoaștere pentru ceea ce a efectuat în cadrul ICR — ului și ca perspectivă pentru afirmarea nobilă a culturii române pe plan internațional”, se mai afirmă în documentul semnat de cei șase oameni de cultură.
Scrisoarea deschisă este adresată în contextul în care săptămâna viitoare în Parlament este așteptată o dezbatere în urma căreia ar putea interveni schimbări la nivelul conducerii ICR.