În momentul în care Kim Jong-un va trece această linie de demarcaţie, el devine primul lider nord-coreean care traversează în Sud, de la sfârşitul războiului din Coreea, în urmă cu 65 de ani. Este al treilea summit intercorean – după cele din 2000 şi 2007 şi totuşi contextul este diferit.
Primele două au avut loc la Phenian. Acum, Kim Jong-un va fi primit în zona demilitarizată care împarte peninsula unde de altfel a fost parafat unilateral armistiţiul privind încetarea ostilităţilor între cele două Corei.
Coreea de Sud nu a semnat acest armistiţiu, preşedintele de atunci refuza ideea unei încetări a focului iar acordul a fost semnat doar de comandamentul de forţe al Naţiunilor Unite, reprezentat de Statele Unite, de China şi Coreea de Nord.
Acum, accelerarea programelor nucleare de către Kim Jong-un, venit la putere în 2011 şi imprevizibilitatea liderului american, Donald Trump au crescut riscul unor lovituri americane iar atât Nordul cât şi Sudul au luat acest risc în serios.
Astfel că cele două au un prim obiectiv comun: îndepărtarea acestui risc înainte chiar de întâlnirea prevăzută între Kim Jong-un şi Donald Trump, ce va avea loc destul de curând.
O declaraţie de pace între cele două Corei este foarte probabilă, sunt de părere analiştii internaţionali care se aşteaptă la o cooperare ce va depăşi chiar acordul de reconciliere şi neagresiune decis în decembrie 1991.
Coreea de Sud va încerca să faciliteze un dialog între Nord şi Statele Unite în ceea ce priveşte denuclearizarea. Dar, în acelaşi timp Sudul va trebui să fie destul de prudent, Moon Jae-in nu va trebui să pară prea conciliant, pentru a nu agita apele înainte de întâlnirea dintre liderul din Nord şi preşedintele Donald Trump, explică un profesor de la Institutul Naţional de Studii Politice din Tokyo.
Iar acum, observatorii se întrebă dacă este vorba de o veritabilă concesie ori de o manevră tactică anunţul suspendării testelor nucleare, făcut în plenul comitetului central al partidului-stat Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord. Phenian poate consideră că nu mai sunt necesare teste deoarece a realizat déjà şase şi a lansat şi mai multe rachete dintre care cel puţin trei intercontinentale, capabile să atingă teritoriul american.
Kim Jong-un spune acum că prioritatea ţării va fi dezvoltarea economică. Dar, o serie de sancţiuni internaţionale sunt în vigoare.
Normalizarea realaţiilor cu Statele Unite îi va da Coreei de Nord acces la comunitatea financiară internaţională şi va deschide porţile investitorilor străini, de care are atâta nevoie.