spot_img
11.1 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeVin vremuri grele pentru Europa: Până în 2030 penurie de gaze și...

Vin vremuri grele pentru Europa: Până în 2030 penurie de gaze și războiul pe resurse cu Asia

-

Europa se pregătește pentru vremuri grele iarna viitoare. Conform previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie, dacă Rusia își suspendă complet livrările de gaze și China începe să-și revigoreze consumul, țările UE se vor confrunta cu o lipsă de 57 de miliarde de metri cubi de gaze în 2023, mai ales având în vedere că nu există noi oferte anticipate pe piata GNL. Potrivit analiștilor, în acest context, concurența cu Asia pentru combustibilul lichefiat ar putea crește abia în 2023, în timp ce orice înlocuiri realiste pentru gazul rusesc nu vor apărea decât după 2025.

- Reclama -

Având în vedere volumele actuale de livrări de gaze rusești, anul viitor Europa va trebui să găsească o alternativă pentru cel puțin 50 de miliarde de metri cubi, spune Sergey Kapitonov, specialist la Centrul pentru Tranziție Energetică și ESG al Skoltech. Acestea fiind spuse, există probleme serioase în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL, a adăugat el. Înainte de sfârșitul anului 2022, sunt așteptate lansarea unei fabrici plutitoare de GNL în Mozambic pentru 4,5 miliarde de metri cubi, finalizarea construcției mai multor linii de producție în SUA și încheierea reparațiilor la uzina Freeport LNG. Nu se anticipează niciun flux serios de GNL în 2022-2023. Extinderea programată a capacităților în Qatar va avea loc abia în 2027, în timp ce noi proiecte americane vor fi lansate la mijlocul anilor 2030. „În astfel de condiții, anul viitor și în perspectiva de mediu, ar trebui să se aștepte o concurență mai puternică între Europa și Asia pentru GNL, care, la rândul său, va pune presiune asupra prețurilor”, crede expertul.

- Advertisement -

În evaluarea sa, având în vedere aceste circumstanțe, deblocarea conductelor de gaz rămase din Rusia sau continuarea politicii de reducere a consumului de gaze și dezindustrializare ar fi singurele opțiuni posibile de reducere a repercusiunilor unei crize de gaze. „În perspectivă pe termen lung, UE are un număr mare de opțiuni pentru a înlocui gazul rusesc, dar acest lucru este la orizont după 2025 sau, mai degrabă, mai aproape de 2030”, a menționat Kapitonov.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, volumul de GNL nou de pe piață este de doar 23 de miliarde de metri cubi. Raportul agenției subliniază că, dacă China își restabilește consumul de GNL după scăderea din acest an, Europa nu va primi prea multe din aceste noi volume. „Aceasta înseamnă că țările în curs de dezvoltare din Asia-Pacific vor trebui să uite complet de orice cerere în creștere de GNL cel puțin pentru anul viitor și asta în ciuda faptului că multe dintre ele au scăzut chiar consumul în acest an”, spune expertul independent Alexander Sobko. .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img