spot_img
3.8 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăActualitateViktor Orban: Vedem din nou că în Transilvania sunt construite şi renovate...

Viktor Orban: Vedem din nou că în Transilvania sunt construite şi renovate grădiniţe şi şcoli reformate. Aceste instituţii sunt bastioane ale supravieţuirii comunităţilor maghiare

-

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a transmis, luni, printr-o scrisoare, un mesaj de salut membrilor comunităţii care sărbătoreşte renovarea Colegiului Reformat din Târgu Mureş, potrivit unui comunicat transmis de Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului, agenţiei ungare de presă MTI. Viktor Orbán a scris că a sosit vremea bucuriei şi a recunoştinţei, munca titanică şi lupta care a durat ani de zile au dat roade: Colegiul Reformat din Târgu Mureş străluceşte din nou. Premierul a mulţumit localnicilor pentru perseverenţă, muncă şi rugăciuni.

- Reclama -

Adresându-se celor care au participat la ceremonia de inaugurare, politicianul ungar a scris: s-a continuat munca primilor predicatori, iar în ciuda tuturor dificultăţilor şi piedicilor puse, s-a făcut ceea ce le-a dictat conştiinţa. “La urma urmei, noi, maghiarii, am luptat deja pentru supravieţuirea comunităţilor noastre încă de pe vremea când Reforma a sosit în Ungaria şi în Transilvania. Patria sfâşiată în trei direcţii zăcea în ruine, aproape că s-a pierdut până şi speranţa prosperităţii şi a gloriei – iar atunci, predica în limba maternă a reuşit să mai confere un pic de putere oamenilor. Au fost înfiinţate parohii şi şcoli, printre care şi Colegiul Reformat din Târgu Mureş, care în timpul celor cinci secole de funcţionare a educat un număr serios de oameni de ştiinţă, profesori şi lideri bisericeşti şi laici”, a scris Viktor Orbán.

Astăzi, la aniversarea Reformei, când ne uităm în jurul nostru, vedem din nou că în Transilvania sunt construite şi renovate grădiniţe şi şcoli reformate, a continuat şeful guvernului de la Budapesta. Aceste instituţii sunt bastioane ale supravieţuirii comunităţilor maghiare. Iar una dintre cele mai semnificative astfel de instituţii este Colegiul Reformat din Târgu Mureş, recent renovat, unde acum există toate condiţiile necesare pentru ca tinerii care studiază aici să devină persoane dedicate propriului loc natal, aşa cum au fost şi predecesorii lor celebri, a subliniat Orbán. În încheiere, premierul le-a urat profesorilor şi elevilor instituţiei, multă putere, sănătate şi o muncă rodnică.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img