spot_img
-0.5 C
București
vineri, decembrie 13, 2024
AcasăAnalizeViktor Orbán: Va fi secolul Eurasiei

Viktor Orbán: Va fi secolul Eurasiei

-

Ceea ce se întâmplă în prezent nu este o reorganizare, ci o revenire la ordinea anterioară, a declarat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, la Forumul Eurasia, organizat, joi, la Budapesta, de Banca Naţională a Ungariei. Viktor Orbán a subliniat că Europa şi Asia formează de fapt o unitate organică, adăugând că modernitatea nu mai este un concept exclusiv occidental, iar perioada următoare va fi secolul Eurasiei.

- Reclama -

Premierul a explicat că, după schimbarea regimului din Ungaria, gândirea dominantă a fost aceea că privirea către Occident nu este doar justificată de nivelul de trai superior, ci şi de existenţa unui sistem politico-economic capabil de autocorecţie, dezvoltat începând cu secolul al XVII-lea, care asigură pe termen lung securitatea strategică.

- Advertisement -

Şeful executivului de la Budapesta a subliniat că această convingere a sa a început să se clatine în anii 2008-2009, când criza financiară globală a evidenţiat faptul că era o consecinţă logică a unor transformări profunde din economia mondială, care au modificat radical raporturile geopolitice şi au propulsat noi centre de putere, în special în Asia. Aceste schimbări au dus la concluzia că modernitatea nu mai este un concept exclusiv occidental.

Premierul a explicat că aceste evoluţii au orientat politica actuală a Ungariei, pe lângă Europa Occidentală – în anumite cazuri, chiar în loc de Europa Occidentală – către Est.

- Advertisement -

Viktor Orbán a declarat că schimbările sunt rapide, iar esenţa politicii constă în simţul ritmului. Un guvern poate accesa toate cunoştinţele existente din lume, acestea fiind disponibile, accesibile şi, în parte, chiar achiziţionabile – cunoştinţele există întotdeauna.

Totuşi, a continuat acesta, politica nu este domeniul cunoaşterii, ci al aplicării, iar esenţa aplicării constă în ritm.

Nu doar lucrurile bune trebuie aplicate, ci şi la momentul potrivit, iar cu cât o ţară este mai mică, cu atât acest lucru este mai adevărat. În cazul unei ţări de dimensiunea Ungariei, o greşeală de sincronizare poate fi fatală – a subliniat acesta.

Premierul a exemplificat cu istoria Ungariei din ultimii 150 de ani, menţionând pierderea oportunităţilor din cauza lipsei de sincronizare. Ca exemplu, acesta a menţionat momentul prost ales al încercării de ieşire din cel de-Al Doilea Război Mondial, care a adus Ungariei un dezavantaj irecuperabil în următorii 60-70 de ani faţă de concurenţii săi, care au avut un simţ al ritmului mai bun decât cel al Ungariei.

Viktor Orbán a mai declarat că între Europa şi Asia nu există graniţe naturale sau geografice, iar această unitate geografică a funcţionat în istorie şi ca o unitate economică. În această regiune s-au aflat alături unele dintre cele mai prospere civilizaţii şi economii.

Prim-ministrul a subliniat că simţim cu toţii că s-a încheiat dominaţia liberală şi progresistă din lumea occidentală. A eşuat ideea că întreaga lume trebuie organizată după modelul occidental şi că popoarele vizate vor fi dispuse să accepte acest lucru în schimbul unor avantaje economice şi financiare.

Acesta a menţionat, de asemenea, că o altă evoluţie importantă este faptul că lumea occidentală s-a „epuizat” chiar în propriul său context. Au apărut pe agendă subiecte la care gândirea dominată de liberalism şi progresism nu a putut oferi răspunsuri, a declarat Viktor Orbán, enumerând migraţia, ideologia de gen, tensiunile etnice şi războiul ruso-ucrainean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img