spot_img
16.2 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăActualitateViktor Orban: Ungaria trebuie să privească întotdeauna în 3 direcţii: spre Berlin,...

Viktor Orban: Ungaria trebuie să privească întotdeauna în 3 direcţii: spre Berlin, spre Moscova şi spre Ankara

-

Premierul Viktor Orbán a subliniat: în prezent, în Uniunea Europeană, cu câteva excepţii, „toată lumea este împotriva noastră, ne-au sărit la gât” şi este greu să adopţi o poziţie pro-pace într-un asemenea context.

- Reclama -

Se vede că pe front, pe câmpul de luptă nu se poate obţine, nici în cazul cel mai fericit, un rezultat mai bun decât cel care s-ar fi putut obţine din perspectiva ucrainenilor înainte de război, pe calea negocierilor – a opinat prim-ministrul, adăugând că “factorii de decizie se apropie tot mai mult” de întrebările grave, precum: “la urma urmei ce rost a avut acest război?”

Întrebat despre eforturile de izolare a Ungariei, premierul a declarat: “dacă eşti ungur, trebuie să te ţii tare”, deoarece istoria ţării arată că atunci când nu şi-a apărat dreptatea, întotdeauna a pierdut, iar ungurii şi-au pierdut respectul de sine, demnitatea, fiindu-le ruşine chiar faţă de ei înşişi.

Acum avem un guvern naţional, aşa ceva nu se va întâmpla – a declarat premierul, adăugând: “vor exista întotdeauna subterfugii din partea stângii”, cum ar fi disputa privind preşedinţia UE, însă “Ungaria trebuie să se ocupe de problemele esenţiale, să îşi prezinte bine poziţia şi, acolo unde este posibil, să dea dovadă de cooperare loială cu celelalte ţări ale UE”, găsind echilibrul între cooperare şi reprezentarea propriilor interese.

Ceea ce facem astăzi reprezintă o atitudine conformă standardelor unui comportament politic european rezonabil – a spus el.

De asemenea, el s-a declarat “enorm de uşurat” de realegerea lui Recep Tayyip Erdogan în funcţia de preşedinte al Turciei, nu numai că i-a ţinut pumnii, ci s-a rugat “mult şi tare” pentru victoria acestuia. “Ar fi fost o tragedie dacă nu ar fi câştigat” – a spus premierul. El a subliniat: adversarul lui Erdogan a fost “omul lui George Soros”, dacă ar fi câştigat, dintre cele patru milioane de refugiaţi care trăiesc în Turcia “unul sau două milioane, poate trei” ar fi pornit la drum în scurt timp şi “ar fi ajuns la graniţa Ungariei în această vară”. “Le-ar fi dat drumul spre noi şi am fi avut mari necazuri” – a spus Viktor Orbán.

El a atras atenţia şi asupra faptului că gazul rusesc vine din sud, prin Turcia, iar dacă acolo ar fi un conducător pro-american sau susţinut de Soros, ar fi foarte puţin probabil ca gazul să ajungă în Ungaria şi în Serbia.

Premierul a adăugat: dacă Erdogan nu ar fi câştigat, am fi avut un preşedinte turc pro-război, iar consecinţele ar fi imprevizibile. Preşedintele turc are şanse să medieze între ucraineni şi ruşi, aşa cum a şi făcut-o anterior, în cazul crizei cerealelor – a precizat el.

Prim-ministrul a reamintit că Ungaria trebuie să privească întotdeauna în trei direcţii – spre Berlin, spre Moscova şi spre Ankara. “Rusia, Germania, Turcia: acest triunghi ne încadrează viaţa, în acest triunghi trebuie să administrăm bine viaţa maghiarilor” – a spus el.

Totodată el a recunoscut: “constelaţia” nu este la fel de favorabilă în toate cele trei relaţii, dar fiecare din aceste sisteme de relaţii este stabil, echilibrat şi evoluează bine din punctul de vedere al Ungariei. Premierul a apreciat că relaţia cu Germania este în prezent “cea mai critică”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img