spot_img
37.2 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăAnalizeViktor Orbán: Ungaria se opune propunerilor care ameninţă cu sărăcirea familiilor

Viktor Orbán: Ungaria se opune propunerilor care ameninţă cu sărăcirea familiilor

-

Premierul Viktor Orbán a răspuns în scris la scrisoarea care i-a fost adresată recent în legătură cu războiul din Ucraina, semnată de 44 de deputaţi ai Parlamentului European. În răspunsul său, premierul s-a pronunţat în favoarea păcii şi a sprijinului pentru Ucraina, respingând în acelaşi timp insultele la adresa Ungariei, interdicţiile impuse liderilor bisericeşti şi propunerile de sancţiuni care sfidează bunul simţ – a declarat joi agenţiei ungare de presă MTI Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului.

- Reclama -

În opinia lui Viktor Orbán, poziţia Ungariei privind războiul ruso-ucrainean a fost clară încă de la început: “Condamnăm atacul rusesc împotriva suveranităţii teritoriale a Ucrainei şi încălcarea Acordului de la Budapesta. Vrem pace. Conflictul armat trebuie terminat, disputele trebuie soluţionate pe calea negocierilor. Ucraina trebuie ajutată, refugiaţii trebuie să fie îngrijiţi. Până în prezent, aproape 800 000 de refugiaţi au sosit din Ucraina în Ungaria, noi le-am oferit hrană, cazare şi medicamente. Oferim educaţie copiilor şi locuri de muncă pentru adulţi. Zeci de mii de maghiari i-au primit pe cei nevoiţi să-şi abandoneze casele, au strâns donaţii, au muncit ca voluntari. Între timp, am trimis şi trimitem în continuare în Ucraina ajutoare umanitare, donaţii, alimente, combustibil şi medicamente”. 

- Advertisement -

Orbán a precizat că, pentru toate acestea, Ungaria şi cetăţenii săi nu trebuie insultaţi şi mustraţi, ci merită recunoaştere şi mulţumiri. 

“Constituţia Ungariei protejează libertatea religioasă, prin urmare Ungaria nu va sprijini niciodată includerea unor lideri bisericeşti pe liste de sancţiuni sau izolarea lor de credincioşi. Pacea poate fi restabilită doar prin implicarea activă a bisericilor. Această opinie a fost cunoscută în prealabil de toate statele membre” – a subliniat prim-ministrul. 

- Advertisement -

El a adăugat că Ungaria a făcut tot posibilul pentru a menţine unitatea europeană în cursul adoptării celor şase pachete de sancţiuni de până acum. “Am făcut acest lucru în condiţiile în care a devenit din ce în ce mai dificil să aplicăm principiul anterior, bazat pe consens, conform căruia sancţiunile impuse nu ar trebui să facă mai mult rău nouă, decât Rusiei. 

Viktor Orbán a subliniat: conform tratatului de bază, Consiliul European îşi ia deciziile în unanimitate. Dreptul de veto nu poate fi interpretat din punct de vedere conceptual, deoarece în lipsa unanimităţii nu se poate lua nicio decizie. La fel cum membrii Consiliului European nu pot decide cum să voteze membrii Parlamentului European, acelaşi lucru este valabil şi în sens invers. 

“Susţin în continuare, şi în interesul Europei, dreptul Ungariei de a lua poziţie în mod deschis şi cu argumente cumpătate împotriva propunerilor care sfidează bunul simţ şi ameninţă cu sărăcirea familiile maghiare şi europene. Sunt sigur că acest demers va găsi tot mai mulţi parteneri printre dumneavoastră. Acest lucru este în interesul nu doar al Ungariei, ci şi al Europei” – şi-a încheiat scrisoarea Viktor Orbán.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img