spot_img
22.2 C
București
joi, septembrie 29, 2022
AcasăAnalizeViktor Orbán: “Stânga europeană a ocupat tot Parlamentul European”, Partidul Popular European,...

Viktor Orbán: “Stânga europeană a ocupat tot Parlamentul European”, Partidul Popular European, se mişcă, de asemenea, în mod constant spre stânga

-

Ne-am dori ca politica de sancţiuni a UE să se schimbe şi să aibă o bază mai raţională, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, vineri, la Belgrad.Premierul ungar s-a întâlnit cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, de la care a primit Ordinul de Merit al Republicii Serbia pentru eforturile depuse pentru dezvoltarea cooperării şi relaţiilor dintre cele două ţări.

- Reclama -

La conferinţa de presă comună care a urmat, Viktor Orbán a subliniat că în general, sancţiunile sunt decise în locuri sigure şi îndepărtate de ţara împotriva căreia sunt impuse. “Este uşor să implementezi politici de sancţiuni de la Paris, Bruxelles, Madrid, poate chiar şi de la Berlin”, a spus Orbán. “Însă noi ne aflăm mai aproape de ţara sancţionată, de Rusia”, a adăugat premierul ungar.

Potrivit şefului guvernului de la Budapesta, cei care sunt mai aproape “sunt şi cei care suferă mereu mai mult”, astfel nu este surprinzător că punctul de vedere al Ungariei este radical diferit faţă de cel de la Bruxelles. Mai mult decât atât, de regulă, sancţiuni impun cei puternici asupra celor slabi, însă acum, “noi, europenii, care suntem nişte pitici în domeniul energiei, impunem sancţiuni asupra unui gigant energetic”, ceea ce este un fenomen cu totul neobişnuit în istorie, a explicat Viktor Orbán.

“Aceste sancţiuni nouă ne provoacă pagube foarte grave, motiv pentru care ele sunt rele şi dureroase pentru noi, ne costă mulţi bani şi înseamnă şi o ameninţare pentru o parte considerabilă a succeselor pe care le-am obţinut în ultimii zece ani”, a subliniat premierul. Pentru că preţul energiei a crescut vertiginos, “balanţa noastră comercială externă se deteriorează”, iar apoi “se va deteriora şi balanţa de plăţi”, a subliniat premierul.

Viktor Orbán a mai spus: prin urmare, sancţiunea care astăzi “a fost inventată de occidentali” nu serveşte intereselor Ungariei, “mai mult decât atât, reprezintă un pericol extrem de grav pentru noi”. Iar cel mai îngrijorător lucru este că “în timp ce intrăm într-o criză economică din ce în ce mai gravă”, este foarte evident că dacă sancţiunile ar fi anulate, situaţia s-ar îmbunătăţi imediat, a explicat premierul maghiar. Aşadar, aici nu este vorba numai de faptul că “suferim în urma unei serii de măsuri dureroase”, ci şi de faptul că toate acestea ar putea fi anulate dintr-o singură mişcare, a adăugat Orbán.

Şeful guvernului de la Budapesta a declarat că, prin urmare, el va argumenta întotdeauna ca Uniunea Europeană să nu aplice sancţiuni care sunt mai dureroase pentru Europa Centrală, decât pentru cel împotriva căruia sunt impuse.

Întrebat despre raportul pe care l-a adoptat Parlamentul European joi, cu privire la Ungaria, premierul maghiar a spus: “singurul motiv pentru care nu râdem de acest raport este că deja ne-am plictisit; este o glumă plictisitoare, este a treia sau a patra oară când se face asta, că în Parlamentul European este adoptată o rezoluţie care condamnă Ungaria”.

“La început am mai crezut că acest lucru are importanţă, însă acum nu mai privim asta decât ca pe o glumă”, a spus Orbán. 

Premierul a explicat: “stânga europeană a ocupat tot Parlamentul European”, iar “fosta noastră alianţă de partide”, Partidul Popular European, se mişcă, de asemenea, în mod constant spre stânga. Procentele de vot arată exact acest lucru: partidele de dreapta au votat în favoarea Ungariei, iar partidele de stânga au votat împotrivă, a explicat Viktor Orbán. 

Potrivit premierului, aici nu este vorba de o judecată obiectivă, ci de un atac politic, care nu este primul împotriva Ungariei. “Iar calitatea documentului adoptat nu poate fi calificată altfel, decât pur şi simplu drept propagandă politică sau pamflet”, a spus prim-ministrul Ungariei.

În momentul primirii Ordinul de Merit al Republicii Serbia, Viktor Orbán a spus că priveşte această recunoaşterea ca pe o încurajare pentru ceea ce va face în continuare pentru prietenia dintre Ungaria şi Serbia.

Viktor Orbán a mai declarat că Ungaria este o ţară care trebuie să fie prietenă cu Serbia. Cele două state au şi o cauză comună: trebuie să protejeze împreună poarta de sud a Europei, ceea ce este atât misiunea, cât şi responsabilitatea celor două ţări, a spus premierul ungar.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...