spot_img
18.1 C
București
sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăAnalizeViktor Orbán spune că mai sunt 5 zile grele cu vârfuri de...

Viktor Orbán spune că mai sunt 5 zile grele cu vârfuri de inundații: „Apoi, dacă cineva, de undeva – o doamnă pe nume Ursula, Comisia Europeană – ne trimite sau nu bani sau ajutor, este destul de nesigur, nu credem până nu vedem cu ochii”

-

Mai avem de trecut peste cinci zile grele de apărare împotriva inundaţiilor pentru ca ţara să poată respira uşurată; astăzi va atinge cota maximă nivelul apei pe Dunăre la Budapesta, iar după-amiază ne vom putea îndrepta atenţia spre aşezările la sud de Budapesta – a declarat sâmbătă premierul în cadrul unei conferinţe de presă la Budapesta.

- Reclama -

El a adăugat: deşi există speranţe că viitura ar putea trece mai repede, mai probabil este ca ţara să aibă de îndurat încă cinci zile dificile înainte de a putea răsufla uşurată.

- Advertisement -

Premierul a relatat: apărarea împotriva inundaţiei s-a desfăşurat vineri pe o lungime de 755 de kilometri, cu doar un kilometru în plus faţă de ziua de dinainte, ceea ce arată bine că „am trecut de jumătate”. El a subliniat că nivelul inundaţiei care trebuie învins este mai mic faţă de inundaţiile din 2013, ceea ce s-a reflectat în ritmul calm şi echilibrat al muncii de apărare. 

El a arătat că nivelul apei în Szigetköz a scăzut deja cu aproximativ un metru, cel mai ridicat nivel este în prezent la Vác şi în curând va ajunge la Budapesta, unde vârful va trece în cursul zilei de sâmbătă, astfel după-amiază toată atenţia se va îndrepta deja spre aşezările în aval de capitală.

- Advertisement -

Răspunzând la o întrebare, premierul a spus că a vorbit cu primarul Budapestei dimineaţa, la reuniunea corpului operaţional, şi a observat că atât el, cât şi apărarea Budapestei sunt în stare bună. Cooperarea este şi ea bună, nu au identificat niciun punct dificil, apărarea de la Budapesta şi protecţia asigurată de stat funcţionează în mod coordonat. În concluzie el a spus că sistemul de apărare al capitalei şi cel al statului au fost capabile să protejeze împreună Budapesta. 

Prim-ministrul a cerut responsabililor cu apărarea să nu lase nici de acum înainte ca atenţia angajaţilor, lucrătorilor să slăbească, deoarece majoritatea rupturilor, accidentelor şi îmbibărilor cu apă au loc în perioada de după trecerea viiturii. Se poate întâmpla uşor – a adăugat el – ca o zi sau două de superficialitate, indolenţă sau lenevire să nimicească rezultatele muncii de apărare de până acum. 

După cum a explicat, vineri au participat la apărarea împotriva inundaţiei doar 5344 de persoane din efectivul oficial, faţă de 6149 în ziua anterioară. El a spus că, potrivit rapoartelor primite de la primari, vineri au lucrat 2753 de voluntari, iar astăzi sunt doar 1286. El a estimat că acest efectiv este suficient, deoarece sacii de nisip sunt deja umpluţi şi majoritatea au fost amplasaţi, acum sarcina mai importantă este monitorizarea şi patrularea. 

Întrebat despre suma pe care Ungaria o poate primi din cele 10 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a alocat pentru a ajuta Europa Centrală afectată de inundaţii, Viktor Orbán a răspuns: ungurii au o experienţă istorică conform căreia în caz de necaz nu putem conta decât pe noi înşine. El a subliniat că va trebui să mai aşteptăm câteva zile, totuşi el crede că „am reuşit şi de data aceasta, am rezistat şi am protejat ţara.” „Apoi, dacă cineva, de undeva – o doamnă pe nume Ursula, Comisia Europeană – ne trimite sau nu bani sau ajutor, este destul de nesigur, nu credem până nu vedem cu ochii. (…) Dacă primim bani, e bine, dacă nu primim, e bine şi aşa, ne descurcăm şi singuri” – a spus premierul, adăugând: orice ajutor este binevenit, dar nu sfătuieşte „să cerem de pomană luând postura unui amărât cerşetor”. El a reamintit că Ungaria a cheltuit 2 miliarde de euro pentru protecţia frontierelor, ea apără Europa, însă UE nu dă bani pentru această apărare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img