spot_img
6.1 C
București
joi, noiembrie 14, 2024
AcasăAnalizeViktor Orbán: Sistemul maghiar “este ca un ghimpe în coaste pentru cei...

Viktor Orbán: Sistemul maghiar “este ca un ghimpe în coaste pentru cei de la Bruxelles”

-

- Reclama -

În timp ce 2023 a fost anul reducerii inflaţiei, 2024 va fi anul reluării creşterii economice, a anunţat premierul ungar Viktor Orbán, vineri dimineaţă, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” de pe postul de radio Kossuth.

- Reclama -

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că pentru creştere economică este nevoie de împrumuturi cu dobânzi mai mici, pentru că astfel, “motorul economiei se pune în mişcare” din nou. În trimestrul al treilea şi al patrulea se vede, deja, “un preambul frumos” în acest sens, însă un impuls real este aşteptat să apară în 2024, a adăugat Orbán.

- Advertisement -

Premierul a relatat că un aspect general care este mai important decât toate celelalte aspecte, chiar şi decât inflaţia sau creşterea economică, este problema locurilor de muncă, faptul ca toţi maghiarii din Ungaria să poată munci. Este nevoie de o economie bazată pe muncă, a subliniat prim-ministrul. În Ungaria lucrează acum 4 800 000 de persoane, ceea ce înseamnă o creştere cu 1 000 000 faţă de 2010, a subliniat politicianul.

Viktor Orbán a spus că august va fi luna în care poate să apară o modificare a valorii salariilor nete, deoarece creşterile salariale ar putea atinge sau depăşi inflaţia estimată, de aprox. 16%.

- Advertisement -

De asta lucrăm fără încetare şi facem totul pentru a reduce inflaţia şi a creşte salariile: ca după luna august, salariile să ajungă din urmă ritmul creşterii preţurilor, a explicat Orbán.

Prim-ministrul a amintit că începând cu 2010, guvernul a muncit timp de doi ani la “eliminarea ruinelor lăsate în urmă”de guvernele de stânga, însă din 2012 economia a început să funcţioneze stabil. De atunci nu a mai existat niciun un an în care preţurile să crească într-un ritm mai mare decât salariile. Salariile nete nu au mai scăzut de peste zece ani, a arătat Orbán. Totuşi, acest lucru s-a întâmplat în prima jumătate a anului curent, a continuat premierul. Acest lucru “a pus o presiune semnificativă asupra bugetelor familiilor” şi a creat o situaţie dificilă. Prima jumătate a anului a fost grea, aşadar este important ca semestrul al doilea să corecteze asta, a spus şeful de guvern.

În legătură cu reducerea cheltuielilor cu utilităţile, Viktor Orbán a amintit că în primele şapte luni ale anului, guvernul a conferit familiilor 1078 de miliarde de forinţi sub forma reducerii acestor cheltuieli. Fiecare familie maghiară primeşte în fiecare lună 181 000 de forinţi în plus faţă de salariu: aceasta este suma pe care ar trebui să o mai cheltuiască pentru plata unor facturi de energie mai mari.

Premierul a spus că cei de la Bruxelles consideră că reducerea cheltuielilor cu utilităţile este o măsură exagerată şi ar vrea ca familiile maghiare să plătească mai mult, “vrând să ne impună asta”, a spus Orbán.

Potrivit premierului, motivul pentru care sistemul maghiar “este ca un ghimpe în coaste pentru cei de la Bruxelles” este că, în comparaţie cu restul Europei, locuitorii Ungariei plătesc cele mai mici preţuri la electricitate şi gaze, deşi Ungaria nu are zăcăminte proprii. Ca urmare a acestui fapt, oamenii le cer politicienilor socoteală, întrebând de ce în Ungaria se poate rezolva reducerea cheltuielilor cu utilităţile, iar în altă parte, nu.

Viktor Orbán a subliniat: pentru a putea purta o conversaţie reală despre preţul energiei şi costurile cu utilităţile, mai întâi este nevoie de energie. Dacă nu există energie, ţara, economia şi familiile se vor opri în loc, a spus premierul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img