spot_img
16.8 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăAnalizeViktor Orbán: Nu vom permite Americii să ne târască în război

Viktor Orbán: Nu vom permite Americii să ne târască în război

-

Statele Unite sunt prietenele noastre, un aliat important, dar nu vom permite să „târască” Ungaria în război – a declarat, vineri, premierul Viktor Orbán, într-o emisiune a postului public Radio Kossuth. Atenţionând asupra pericolului escaladării războiului din Ucraina, premierul Ungariei a accentuat: dacă va fi un război mondial, atunci va fi un război nuclear.

- Reclama -

Referitor la sancţiunile anunţate de Ambadada SUA din Budapesta, premierul ungar a precizat: Nu este vorba despre sancţuni la adresa Ungariei. Pe lista celor 34 de persoane dată publicităţii de autorităţile de la Washington se află un singur maghiar, iar pe aceasta mai figurează cetăţeni ai Ciprului, Austriei şi Liechtenstein. Este o măsură a administraţiei americane îndreptată împotriva unor persoane care activează în domeniul financiar – a afirmat premierul Ungariei.

Viktor Orbán a adăugat: Guvernul Ungariei niciodată nu a fost de acord cu sancţiunile, dar nu pune la îndoială dreptul cuiva de a aplica astfel de măsuri, pe care le luăm la cunoştinţă şi le respectăm. Viktor Orbán a subliniat: Banca Internaţională de Investiţii, cu sediul la Budapesta, ar fi putut avea un rol important în dezvoltarea economiilor din Europa Centrală, dar odată cu începerea războiului a devenit evident că posibilităţile acesteia au fost reduse, iar prin actualele sancţiuni această bancă „a fost distrusă”. În aceste condiţii, participarea Ungariei în activitatea băncii a devenit fără sens, astfel încât reprezentanţii maghiari au fost retraşi, iar Ungaria a ieşit din componenţa Băncii Internaţionaţionale de Investiţii – a anunţat premierul ungar.

Viktor Orbán a mai precizat că Statele Unite sunt prietenele Ungariei, un aliat important în primul rând din punctul de vedere al politicii militare, deoarece facem parte din aceeaşi alianţă militară de apărare. Viktor Orbán a mai declarat: SUA nu au renunţat la planul său de a „băga cu forţa” pe toată lumea într-o alianţă războinică, dar noi nu ne vom lăsa „băgaţi cu forţa” în război. Viktor Orbán a precizat: dacă ne uităm pe hartă, vedem că SUA se află într-un loc mai sigur, ceea ce nu se poate spune despre Bazinul Carpatic. Premierul ungar a afirmat că într-un fel se văd riscurile dinspre Beregovo sau Budapesta şi altfel din America. Ne aşteptăm ca SUA să ia la cunoştinţă situaţia specială a Ungariei şi faptul că „noi ne aflăm de partea păcii, unde dorim să rămânem” – a spus Viktor Orbán. Premierul Ungariei a atras atenţia: dacă va fi un război mondial, atunci va fi un război nuclear. Viktor Orbán a mai accentuat că situaţia se deteriorează săptămână după săptămână, iar pericolul escaladării este în creştere.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img