Viktor Orban nu merge cu alianța eurosceptică propusă de Italia

0
106
epa05641247 Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during the Serbian-Hungarian business forum in Nis, Serbia, 21 November 2016. EPA/DJORDJE SAVIC

Formaţiunea Fidesz a premierului ungar Viktor Orban nu se va alătura alianţei eurosceptice propuse de Italia în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, în pofida poziţiei dure pe care partidele de această orientare o împărtăşesc în privinţa imigraţiei, a indicat miercuri un oficial din guvernul ungar, transmite Reuters.

Budapest, 2014. december 12. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió folyosóján, mielőtt interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának 2014. december 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă) a îndemnat mai devreme în ianuarie Italia şi Polonia să-şi unească forţele pentru a remodela Europa, în încercarea de a crea o alianţă eurosceptică în vederea alegerilor din mai pentru PE.

Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul faţă de această iniţiativă, afirmând că ar dori ca partidele antiimigraţie să obţină o majoritate la acest scrutin. Un secretar de stat ungar a precizat însă pentru Reuters că Fidesz se va preocupa de performanţa la scrutin a candidaţilor unguri pentru Partidul Popular European (PPE).

„Nu-i vorba de nicio agendă ascunsă. Domnii Salvini şi Orban au o abordare foarte similară, dacă nu identică în ce priveşte provocarea migraţiei”, a spus Szabolcs Takacs, menţionând că cei doi nu au prevăzută o întâlnire în viitorul previzibil.

„Nici PiS (Lege şi Justiţie, conservator, de guvernământ) din Polonia, nici Liga din Italia nu sunt membri ai PPE, în timp ce Fidesz este. Acest lucru ne defineşte foarte clar locul şi poziţia. Ungaria nu participă la această cooperare în campania pentru PE”, a punctat Takacs.