Prim-ministrul Viktor Orbán vede un mare potenţial în cooperarea cu România şi Slovacia.Vineri, în cadrul emisiunii “Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth, premierul a vorbit despre reacţiile care au urmat discursului său de la Băile Tuşnad.
În cadrul emisiunii, Viktor Orbán a declarat: Băile Tuşnad este un loc emblematic pentru politica naţională, iar discursul pe care l-a ţinut acolo nu poate fi inclus într-un gen anume. El a spus că se foloseşte de ocazia de a vorbi la Băile Tuşnad pentru a iniţia o reflecţie comună, de aceea reacţiile sunt întotdeauna mai interesante decât discursul în sine.
Premierul a spus că vede un mare potenţial în cooperarea cu România şi cu Slovacia, “am putea face multe lucruri bune împreună în perioada următoare”. El a menţionat că s-a întâlnit cu prim-ministrul român şi că ar dori să construiască împreună o relaţie bună. Noul şef al guvernului este un lider tânăr, puternic şi agil, “cred că am putea face lucruri serioase împreună” – a adăugat el.
În ceea ce priveşte Slovacia, Orbán a reamintit că acolo vor avea loc alegeri în septembrie. Considerând că cele două ţări nu se vor putea înţelege în privinţa statului succesor, premierul a spus că această chestiune ar trebui lăsată în seama istoricilor, ar fi o greşeală ca ea să se situeze în centrul relaţiilor slovaco-ungare.
El a explicat: abordarea slovacă a acestei probleme este total diferită de cea a maghiarilor. Maghiarii nu delimitează epoci, “noi suntem într-un flow de 1100 de ani, care pentru noi este unul întreg, continuu, nefragmentat” – a spus el.
Printre altele subiecte, Viktor Orbán şi-a exprimat opinia că cehii se ceartă între ei. Premierul apreciază că el trebuie să ţină cont de declaraţia ministrului ceh pentru afaceri europene, potrivit căreia Cehia susţine crearea “statelor unite ale Europei”. Aceasta este poziţia federaliştilor, în opoziţie cu conceptul de suveranitate al Ungariei şi Poloniei – a spus el, considerând că nu este nimic de făcut în momentul actual şi că disputa se va linişti în următorii ani, aşa cum se va decide şi soarta Uniunii Europene.