spot_img
3.9 C
București
luni, decembrie 30, 2024
AcasăAnalizeViktor Orbán: Marile puteri rup economia mondială în două

Viktor Orbán: Marile puteri rup economia mondială în două

-

Guvernul maghiar doreşte ca Ungaria să câştige şi deceniul următor, aşa cum a câştigat deceniul precedent, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, vineri dimineaţă, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” de pe postul de radio Kossuth, prin telefon de la Ohrid, Macedonia de Nord.

- Reclama -

Prim-ministrul a spus că numeroasele schimbări care au avut loc în ultima vreme – epidemia, războiul, criza energetică, inflaţia şi economiile asiatice care între timp au început să crească – au schimbat economia mondială, iar cei care nu se adaptează la acest lucru, vor fi perdanţi în urma schimbărilor. „Noi ne dorim ca Ungaria să câştige şi deceniul următor, cel care se desfăşoară în faţa noastră chiar acum – aşa cum a câştigat deceniul precedent, cel dintre 2010 şi 2020”, a spus Viktor Orbán. Acest lucru necesită instrumente noi, metode noi şi o politică economică, iar aceasta este politica economică a neutralităţii, a adăugat premierul.

- Advertisement -

Şeful guvernului de la Budapesta a relatat că Ungaria trebuie să se apere faţă de tendinţa vizibilă astăzi în lume, aceea de a împărţi economia în blocuri. Premierul a comparat ceea ce se întâmplă acum cu Războiul Rece, întrucât în opinia sa, marile puteri rup economia mondială în două.

Orbán a relatat: acum se formează două blocuri, unul vestic şi unul estic, şi va exista o presiune mare asupra tuturor ţărilor pentru a alege din care parte a economiei mondiale doresc să facă parte. Neutralitatea economică înseamnă că Ungaria nu poate adera la niciunul dintre blocuri, este în interesul Ungariei să aibă relaţii economice puternice şi adânci cu ambele blocuri economice aflate în curs de formare, a spus politicianul.

- Advertisement -

Viktor Orbán – care în cursul zilei de joi şi vineri se află într-o vizită oficială în Macedonia de Nord – a declarat că este important să existe o bună cooperare economică între Ungaria şi Macedonia de Nord. Potrivit premierului maghiar, Macedonia de Nord este o ţară fantastică, însă şi un loc complicat, se află în dispută cu bulgarii, care blochează procesul de aderare la UE în urma disputelor legate de minorităţi.

Politicianul maghiar a adăugat că Ungaria deţine acum preşedinţia rotativă a Uniunii, iar în astfel de cazuri este obligatoriu să meargă în ţările aflate într-o situaţie dificilă în ceea ce priveşte aderarea la UE şi să ajute la soluţionarea conflictelor existente.

Viktor Orbán a relatat, de asemenea, că vizita sa are şi un alt motiv, mai important, întrucât „preşedinţia UE trece precum o răceală”. Macedonia de Nord este importantă şi pentru că se află pe cea mai aglomerată rută a migraţiei ilegale. În 2015-2016, atunci când „s-a desfăşurat o mare invazie a migraţiei înspre Ungaria şi Europa”, macedonenii au ajutat foarte mult Ungaria, „fără ei poate că nici n-am fi putut opri această invazie”, a spus premierul, amintind că la acea vreme, Ungaria a trimis poliţişti de frontieră şi la graniţa de sud a Macedoniei.

Orbán a mai vorbit despre crearea neutralităţii economice, în legătură cu care a subliniat că pentru asta trebuie, mai întâi, „să fim conştienţi de noi înşine şi de interesele noastre”. Oficialul ungar a subliniat, de asemenea, că Europa este „pe o cale a sinuciderii” atunci când răspunde la ascensiunea Asiei şi la propriile sale dificultăţi economice prin formarea de blocuri. Premierul a relatat că încearcă să-şi convingă colegii din Europa „să nu meargă pe această cale”, însă aceştia sunt supuşi la multă presiune, iar neutralitatea economică nu este atât de apropiată sufletului tuturor.

„Centrul şi inima” neutralităţii economice este că nu ar trebui să fim forţaţi să privim economia printr-o lentilă a politicii, pentru că noi putem să privim aceste procese doar prin lentila propriilor interese, a spus Viktor Orbán. Asta înseamnă că ar trebui să preluăm din Vest şi din Est numai ceea ce este util şi logic; ceea ce nu este bun sau util pentru maghiari, nu trebuie să preluăm, a subliniat politicianul ungar, adăugând că trebuie respinse toate presiunile şi încercările care dăunează viitorului ţării.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că indiferent de modul în care în economia mondială se vor forma blocuri, Ungaria trebuie să rămână în fruntea dezvoltării tehnologice, fie că este vorba de producţia de autovehicule, de tehnologii legate de energia verde sau de produsele de vârf ale digitalizării. Dintre noile instrumente care urmează să fie introduse în viitor, Viktor Orbán a menţionat programul de împrumuturi destinate celor care nu merg la universitate, ci decid să înveţe o meserie, o nouă abordare în privinţa accesului la locuinţe, care va ajuta tinerii cu elemente noi, în plus faţă de cele vechi, să obţină un apartament propriu, respectiv sprijinul oferit pentru atenuarea lipsei de capital al întreprinderilor mici şi mijlocii.

Trebuie să insistăm, şi în continuare, asupra faptului că baza economiei este, totuşi, familia, prin urmare, reducerea de impozite destinată familiilor cu copii va trebui dublată în două etape sau una singură – dacă ne vom descurca bine cu politica economică, deja anul viitor, în 2025, a declarat Viktor Orbán.

Premierul maghiar a adăugat că creşterea economică a Ungariei este de 1-2%, ceea ce înseamnă că se află printre ţările din fruntea Europei, dar dacă nu vrem să rămânem blocaţi în ritmul de creştere de care va suferi Europa în următorii ani, atunci Ungaria trebuie – în ciuda circumstanţelor nefavorabile – să încerce, cu ajutorul politicii de neutralitate, să urce la un nivel al creşterii de 3-6%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img