spot_img
26.6 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăAnalizeViktor Orban joacă cartea Macedoniei în războiul cu Grecia

Viktor Orban joacă cartea Macedoniei în războiul cu Grecia

-

Mii de simpatizanţi ai dreptei naţionaliste (VMRO-DPMNE, opoziţie) au manifestat fără incidente sâmbătă la Skopje împotriva schimbării numelui ţării lor, negociat cu Grecia care neagă micului său vecin dreptul de a folosi numele de „Macedonia”, relatează AFP.

- Reclama -

Fostul premier şi lider al acestui partid, Nikola Gruevski, care s-a aflat la conducerea Macedoniei între 2006 şi 2016 şi a fost condamnat miercuri la doi ani de închisoare într-un dosar de abuz de putere, nu a fost prezent.

În schimb, premierul ungar, Viktor Orban, şi-a adus sprijinul noului preşedinte al VMRO-DPMNE prin intermediul unei înregistrări video lăudându-i pe acei „lideri curajoşi şi înţelepţi (…) care nu se apleacă sub presiunea puterilor străine”.

Grecia consideră că Macedonia este numele provinciei sale nordice şi revendică moştenirea regilor antici Alexandru cel Mare şi Filip Macedoneanul pe care şi-i arogă, de asemenea, macedonenii. În absenţa unui acord, Atena a blocat orice perspectivă de aderare a Macedoniei la NATO sau la Uniunea Europeană.

După ani de blocaj, negocierile dinte cele două ţări au cunoscut în ultimele luni progrese spectaculoase, premierul macedonean, Zoran Zaev, şi omologul său elen, Alexis Tsipras, afişând dorinţa lor de a încheia această dispută veche de un sfert de secol. Potrivit celor două ţări, discuţiile se află „în faza finală”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...