Viktor Orban instituie cenzura în presa de limbă maghiară din Transilvania

0
74

Se află presa de limbă maghiară din Transilvania sub cenzura ideologică a partidului lui Viktor Orban? , scrie publicația ungară de limbă engleză Hungarianspectrum, transmite RFI.

ARTICOLUL DIN HUNGARIANSPECTRUM:

Ambițiile lui Viktor Orbán de a avea un control asupra partidelor politice maghiare din țările vecine nu mai sunt un secret. În Slovacia, partidul Most-Híd nu a fost acceptat ca partid maghiar, deoarece a inclus și slovaci, și maghiari. În schimb, guvernul Orbán a finanțat Partidul Coaliției Maghiare, care niciodată nu a fost reprezentat în parlamentul slovac.

Ceva similar și în Transilvania. Încă din 1989, alegătorii maghiari au fost reprezentați exclusiv de UDMR. Guvernul Orbán, cu toate acestea, a susținut Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania. Însă acesta nu a putut concura cu succes împotriva UDMR, iar Orban a trebuit să schimbe tactica. Pentru a se asigura că maghiarii vor avea reprezentare în parlamentul român,  Viktor Orbán a mers până la urmă în Transilvania, pentru a ajuta UDMR.

Dar, în schimbul sprijinului, conducerea UDMR a trebuit să accepte unele concesii majore. Fidesz cere ascultare și identificare ideologică totală cu orientarea politică a guvernului Orbán.

Până acum, UDMR finanța publicații care mai și criticau guvernul Orbán. De acum, nu. Prima victimă a fost Erdélyi Riport, de la Cluj. UDMR o finanța printr-o fundație, ceea ce i-a permis existența timp de 14 ani, dar publicația va fi suspendată pentru o perioadă nedeterminată.

La începutul lunii decembrie, editorii sitului de știri maszol.ro, succesorul ziarului Új Magyar Szó, au refuzat să publice un articol care critica instrucțiunile ministrului de externe Péter Szíjjártó ca diplomații maghiari să boicoteze ziua națională a României. Autorul articolului a fost imediat concediat. Același lucru i s-a întâmplat cu câteva zile în urmă lui Hugó Ágoston, editorul responsabil pentru pagina de opinii a sitului.

Ágoston, un jurnalist foarte respectat în Transilvania, consideră că motivul concedierii sale a fost critica sa la adresa politicilor guvernului ungar, în special față de campania de ură din mass-media și eliminarea ziarului Népszabadság.

Cu toate că presa maghiară din Transilvania nu a fost niciodată complet independentă, deoarece  mereu s-au bazat pe finanțarea UDMR, pentru o lungă perioadă de timp a existat o înțelegere prin care nu-i era impusă nici o ideologie.

Și este cu adevărat uimitor că Orbán refuză să tolereze chiar mici grupuri liberale din Transilvania, unde oricum, marea majoritate a maghiarilor sunt susținători loiali ai Fidesz, notează publicația ungară.