spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeViktor Orbán în Le Point: Dacă Ucraina ar adera la UE, celelalte...

Viktor Orbán în Le Point: Dacă Ucraina ar adera la UE, celelalte state membre ar trebui să plătească mai mulţi bani. Franţa ar fi obligată să plătească peste 3,5 miliarde de euro în plus în fiecare an. Agriculturile europene vor fi distruse

-

Premierul Viktor Orbán a vorbit despre probleme legate de migraţie, despre alegerile europarlamentare din vara anului viitor şi despre rolul NATO şi sistemul european comun de apărare într-un interviu acordat săptămânalului francez Le Point, publicat vineri, în care a susţinut că aderarea Ucrainei la UE nu este deloc oportună.

- Reclama -

În ceea ce priveşte aderarea Kievului la UE, Viktor Orbán a precizat: planurile de aderare nu au fost suficient de bine pregătite şi nu au fost structurate în aşa fel încât “să aducă mai mult decât ne costă”.

- Advertisement -

El a spus că Ucraina este una dintre cele mai corupte ţări din lume, motiv pentru care nu este pregătită pentru negocierile de aderare.

“Ungaria este vecină cu Ucraina. Indiferent de ce cred cei de la Paris, Bruxelles sau Haga, noi ştim exact ce se întâmplă în Ucraina” – a spus premierul, dar a negat că Budapesta ar vrea să pună veto planurilor UE.

- Advertisement -

“Să spunem mai degrabă că nu contribuim la ele” – a spus el.

“Părerea mea este că, dacă cineva nu este de acord, atunci nu există decizie” – a adăugat premierul.

El a subliniat că, dacă Ucraina ar adera la UE, celelalte state membre ar trebui să plătească mai mulţi bani, dând ca exemplu Franţa, care ar fi obligată să plătească peste 3,5 miliarde de euro în plus în fiecare an. De asemenea, el a citat exemplul agriculturii ucrainene, care, odată înglobată în agricultura europeană, ar putea distruge cu uşurinţă agricultura celorlalte state membre.

În schimb, Viktor Orbán propune un parteneriat strategic cu Ucraina, în cadrul căruia ar putea fi încheiate diverse acorduri cu Kievul privind agricultura, vămile şi securitatea.

“Sunt de acord cu ridicarea cooperării la un nivel mai înalt, dar nu cu aderarea” – a declarat premierul, rezumându-şi poziţia.

Referindu-se la minoritatea maghiară din Ucraina, el a precizat că drepturile minorităţii nu pot face obiectul negocierilor, Ucraina ar trebui să le respecte indiferent de planurile de aderare.

La întrebarea dacă Budapesta ar fi intransigentă în această chestiune chiar dacă UE ar plăti Ungariei cele 10 miliarde de euro pe care le-a reţinut, el a răspuns: nu trebuie amestecate problemele tehnice, cum ar fi cele financiare, cu provocările istorice.

“Chestiunea ucraineană este o problemă istorică” – a afirmat el.

Premierul a subliniat că peste două treimi din populaţia Ungariei sunt împotriva negocierilor de aderare, de asemenea şi Parlamentul Ungariei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img