spot_img
29.5 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeViktor Orbán: În acest război, niciun bruxellez nu şi-a dat încă viaţa,...

Viktor Orbán: În acest război, niciun bruxellez nu şi-a dat încă viaţa, în timp ce maghiari s-au jertfit deja

-

Premierul maghiar Viktor Orbán a declarat în raportul anual că în războiul din Ucraina „nu este vorba de o luptă între forţele binelui şi răului, ci de conflictul trupelor a două ţări slave care duc un război limitat în timp şi, deocamdată, în spaţiu”.

“Este războiul lor, nu al nostru” – a afirmat el. Ungaria recunoaşte dreptul Ucrainei la autoapărare, dar nu ar fi corect, în niciun caz, să punem interesele Ucrainei înaintea celor ale Ungariei – a spus el.

El a subliniat totodată că NATO este o alianţă de apărare, nu o coaliţie de război. Apartenenţa la NATO nu implică nicio obligaţie dincolo de apărarea comună, statele membre nici nu pot aştepta unul de altul să atace împreună o ţară terţă pentru un obiectiv de război comun – a spus el. 

În acest război, niciun bruxellez nu şi-a dat încă viaţa, în timp ce maghiari s-au jertfit deja -a spus Viktor Orbán, adăugând: Europa se află în plină derivă spre război. Ea încearcă să-şi menţină echilibrul pe o punte subţire, dar de fapt se află deja în război indirect cu Rusia.

“Dacă livrezi arme, dacă furnizezi informaţii prin satelit necesare acţiunilor militare, dacă instruieşti soldaţii uneia dintre părţile aflate în război, dacă finanţezi întregul aparat de stat al unei părţi şi impui sancţiuni celeilalte, atunci – indiferent ce spui – eşti în război, pentru moment într-un război indirect” – a spus Orbán. 

El a afirmat că pericolul antrenării în conflict a devenit o ameninţare constantă. A început cu livrarea căştilor de protecţie, a continuat cu echipamentele cu care nu pot fi luate vieţi omeneşti. Acum trimitem tancuri, avioanele de luptă sunt pe ordinea de zi şi în curând vom auzi de “aşa-numitele trupe de menţinere a păcii” – a adăugat el. 

Viktor Orbán a luat în calcul faptul că 2024 va fi un an electoral în SUA, “prietenii noştri republicani” se pregătesc pentru revenirea la guvernare cu “muşchii umflaţi”, iar democraţia îşi va arăta forţa şi în Europa, opinia publică va fi tot mai mult de partea păcii, va cere încetarea focului, negocieri de pace, mai multă luciditate şi, la nevoie, va alege noi guverne. 

Orbán a spus: va fi pace, dacă americanii şi ruşii se vor aşeza la masa negocierilor.

Potrivit poziţiei guvernului ungar, continuarea luptelor nu va aduce victoria şi pacea, ci sute de mii de morţi în plus, o extindere a conflictului, angajarea unor ţări într-un război deschis, un război care va dura ani de zile, ameninţarea unui război mondial – a spus premierul, propunând: “noi, maghiarii, să rămânem de partea păcii, dar ministrul apărării să ţină praful de puşcă uscat”. 

El a subliniat: Bruxelles-ul a adus necazul asupra noastră cu sancţiunile sale impuse pe produsele energetice, această boală se numeşte inflaţia provocată de sancţiuni, iar virusul sunt sancţiunile adoptate de Bruxelles. 

Premierul a adăugat: în loc de ajutor, de la Bruxelles vor veni doar noi sancţiuni. “Birocraţia bruxelleză, din rea-intenţie premeditată, nu a deblocat sumele aferente ale programului european de reconstrucţie nici Ungariei şi nici Poloniei”. În anul 2022, anul cel mai dificil, Ungariei i-au fost refuzaţi bani pe care statele membre i-au luat ca împrumut comun, iar “noi, ungurii, va trebui să plătim partea ce ne revine din acest împrumut”. 

Pe lângă inflaţia dureros de mare şi în ciuda acesteia, economia ungară a bătut trei recorduri în 2022, în privinţa numărului populaţiei active, a exporturilor, respectiv a investiţiilor efectuate în Ungaria – a recapitulat premierul. 

Viktor Orbán a promis că guvernul va reduce inflaţia la o singură cifră până la sfârşitul acestui an.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img