Statul ungar are obligaţia să prevină deteriorarea semnificativă a identităţii, chiar dacă aceasta este cauzată de o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie sau de unele deficienţe în exercitarea competenţelor UE, a scris Viktor Orbán în articolul său intitulat Samizdat 15, publicat, luni, pe site-ul premierului ungar.
Şeful Guvernului de la Budapesta a amintit că, prin hotărârea Curţii Europene de Justiţie, Ungaria a fost obligată să admită, contrar Constituţiei, intrarea pe teritoriul său a imigranţilor care, până acum, nu au putut s-o facă din cauza gardului şi a poliţiştilor ungari de frontieră.
Poliţiştii de frontieră din Ungaria nu au permis intrarea imigranţilor. Dacă imigranţii au făcut ilegal acest lucru, nu pot rămâne pe teritoriul Ungariei. Aceştia trebuie să iniţieze solicitarea de azil, din afara Ungariei, până la examinarea cererii, a scris Viktor Orbán.
În urma hotărârii Curţii Europene de Justiţie, Guvernul ungar s-a adresat Curţii Constituţionale cu întrebarea ce este de făcut. Curtea Constituţională din Ungaria a dat trei hotărâri.
Pe de o parte, aceasta a confirmat că Guvernul trebuie să protejeze identitatea constituţională a Ungariei, chiar dacă acest aspect este contrar hotărârii Curţii Europene de Justiţie.
Pe de altă parte, Curtea Constituţională a hotărât că, în cazul în care instituţiile UE nu şi-au exercitat în mod eficient competenţele partajate, acestea pot fi exercitate de autorităţile ungare.
Curtea Constituţională a mai hotărât că legătura dintre migraţie şi demnitatea umană trebuie examinată şi din punctul de vedere al populaţiei autohtone, a mai adăugat premierul.
Viktor Orbán a numit hotărârea Curţii Constituţionale ca fiind o decizie de importanţă istorică, care “nu este o lectură uşoară”. În centrul acesteia se află persoana umană şi demnitatea umană, “aşa cum în Europa se vede rar”, a subliniat prim-ministrul ungar.