Două puteri nucleare intenţionează să facă uz de muniţii cu uraniu în vecinătatea Ungariei, ceea ce arată că situaţia este mai gravă ca niciodată, a declarat, vineri, prim-ministrul ungar Viktor Orbán în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth.
În interviul înregistrat joi, premierul a declarat: gravitatea situaţiei este cel mai bine ilustrată de faptul că preşedintele SUA spune deja că nu putem avea nimic împotriva dotării Ucrainei de către Statele Unite cu muniţii având conţinut de uraniu, iar preşedintele rus răspunde că “după faptă şi răsplată”. Două puteri nucleare intenţionează să facă uz de muniţii cu uraniu în vecinătatea Ungariei, ceea ce arată că situaţia este mai gravă ca niciodată, a spus el.
Viktor Orbán a subliniat: războiul nu poate fi soluţionat pe câmpul de luptă, încetarea focului şi tratativele de pace sunt în interesul lumii, al Europei şi al Ungariei.
Premierul a declarat că situaţia de război devine din ce în ce mai gravă, “există multe elemente imprevizibile”. În astfel de situaţii, organizaţiile şi liderii responsabili de securitatea Ungariei trebuie să fie tot timpul în stare de alertă, pentru a fi gata de acţiune indiferent de ceea ce se întâmplă, de aceea la reuniunea consiliului de apărare a ţării s-au dat dispoziţii specifice ministrului apărării, şefului Marelui Stat-Major şi ministrului de Interne, a precizat el.
Prim-ministrul a menţionat că activitatea diplomatică va fi de asemenea intensificată, dar “aici nu avem şanse formidabile”, deoarece în Europa există o “psihoză a războiului”. Opinia majoritară este că acest război poate fi încheiat şi decis pe câmpul de luptă, a adăugat el.
În acelaşi timp a subliniat că poziţia Ungariei este că nu există o soluţie la acest conflict pe câmpul de luptă, “controlul asupra evenimentelor trebuie preluat de la militari, diplomaţia trebuie lăsată să acţioneze, politicienii să negocieze, să vină o încetare a focului şi între timp să înceapă tratativele de pace”. Acest lucru este în interesul lumii, al Europei şi al Ungariei, a punctat premierul.
El a menţionat că, în cazul încheierii păcii, sau cel puţin în cazul încetării focului, “inflaţia ar reveni la normal, poate chiar va dispărea”.
Viktor Orbán a mai observat că NATO a fost prudent până acum şi că poziţia NATO era identică cu cea a diplomaţiei ungare, deoarece NATO a decis să nu participe la acest conflict militar, să nu trimită arme în Ucraina şi să nu planifice nicio acţiune militară. Ceea ce se întâmplă acum – livrări de arme, transfer de informaţii, sprijin militar pentru ucraineni – este o decizie luată la nivelul statelor membre.
După cum a spus premierul, Occidentul a crezut că ruşii pot fi învinşi militar dacă armata ucraineană luptă, iar Occidentul îi furnizează arme, echipamente şi informaţii. Aici avem de a face cu “o strategie greşit calibrată, prost apreciată şi ratată”, al cărei rezultat este că războiul continuă, se adânceşte şi se extinde, a spus Orbán.