spot_img
21.8 C
București
duminică, septembrie 29, 2024
AcasăAnalizeViktor Orbán critică liderii UE: Nu ne vom descurca cu aceşti lideri,...

Viktor Orbán critică liderii UE: Nu ne vom descurca cu aceşti lideri, sunt sigur de aceasta

-

Este nevoie de schimbare la Bruxelles, deoarece Uniunea Europeană are acum lideri care nu sunt capabili să facă faţă situaţiei schimbate din Ucraina şi migraţiei – a subliniat vineri prim-ministrul Viktor Orbán în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth. Premierul şi-a exprimat intenţia de a consolida unitatea între alegători şi conducerea politică a ţării printr-o nouă consultare naţională, pentru ca guvernul să poată negocia cu încredere de sine şi dintr-o poziţie de forţă la Bruxelles, chiar dacă „va trebui s-o facă într-un vânt din faţă de forţa unui uragan”.

- Reclama -

Premierul, prezent la summit-ul UE de două zile, a declarat într-un interviu care a avut loc la Centrul Media din Bruxelles: problema cu care ne confruntăm în acest moment este că Uniunea Europeană are lideri care nu pot rezolva problema necesităţii unei noi strategii privind Ucraina. Acesta este unul din motivele pentru care este nevoie de o schimbare la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European – a subliniat el.

- Advertisement -

“Pe timp de pace, când apa nu face valuri şi poţi să te plimbi cu barca, aceşti lideri sunt lideri buni, dar acum, pe timp de furtună, când sunt valuri uriaşe şi apar pe apă şi nave pirat, nu ne vom descurca cu aceşti lideri, sunt sigur de aceasta” – a spus premierul.

El apreciază că, la alegerile pentru Parlamentul European, va trebui să găsească lideri europeni care pot coordona activitatea prim-miniştrilor şi în această situaţie dificilă şi pot “menţine direcţia spre un obiectiv bine determinat şi să ne conducă până la destinaţie”. 

- Advertisement -

În acelaşi timp, el a mai precizat: consideră necesare nu doar schimbări personale în Uniunea Europeană, ci şi schimbare în privinţa migraţiei şi în politica economică, deoarece Bruxelles-ul vine din când în când cu “propuneri absurde: să eliminăm reducerea cheltuielilor cu utilităţile, să nu luăm o parte din veniturile băncilor prin impozitul pe profitul suplimentar, să renunţăm la îngheţarea dobânzilor prin care protejăm familiile”. 

Viktor Orbán a spus că aceasta nu mai este o joacă, lucrurile au devenit serioase, adăugând că va propune o nouă consultare naţională. 

El a subliniat: consultarea naţională este un instrument bun, în prezent sunt 10-11 probleme serioase cu privire la care oamenii vor avea posibilitatea de a-şi exprima opinia. 

Premierul a explicat: consultările primesc de obicei în jur de un milion de răspunsuri care “realizează un mare sprijin în spatele guvernului, iar guvernul poate negocia cu încredere de sine şi dintr-o poziţie de forţă la Bruxelles, chiar dacă trebuie s-o facă într-un vânt din faţă de forţa unui uragan”. 

Premierul a mai spus că, la summitul UE, propunerea de buget a Bruxelles-ului a trebuit să fie clasificată ca fiind insuficient elaborată şi nepotrivită pentru o discuţie serioasă. “Am şi retrimis-o comisiei, cerându-i să vină cu o propunere mai serioasă, dar a fost o mare bătălie” – a spus el. Totodată a adăugat că nu s-a ajuns nici măcar la jumătatea bugetului UE pe şapte ani, adoptat în urmă cu trei ani, dar “vin cei care înghit banii la Bruxelles” şi ne spun “să le dăm încă 100 de miliarde de euro, statele membre să pună laolaltă aceşti bani”. 

El a precizat că se face referire la două mari capitole de cheltuieli: să se dea mai mulţi bani Ucrainei şi pentru gestionarea migraţiei. O parte din această sumă ar fi cheltuită pentru protecţia frontierei externe, “despre care am putea discuta”, însă restul ar fi alocat pentru distribuirea migranţilor între ţări, înfiinţarea de tabere de migranţi, folosirea acestei noi sume pentru a continua politica greşită, ale cărei consecinţe se văd săptămână de săptămână la Bruxelles şi în alte oraşe europene. 

Premierul a subliniat: împreună cu migranţii a fost importată teroarea, criminalitatea şi conflictele care există în afara Europei, la mii de kilometri distanţă. El a explicat: aceste conflicte sunt prezente acum pe străzile oraşelor europene. Importanţa acestui lucru este poate mai puţin resimţită de unguri, “pentru că noi nu avem aşa ceva”, deoarece “atunci când a trebuit să fim puternici, am fost puternici şi nu i-am lăsat pe migranţi să intre în ţară” – a spus el. 

În schimb, cei care i-au lăsat să intre trăiesc deja cu conflicte care nu aparţin locului, conflicte care au venit de departe, pentru că “s-au adus problemele aici, în loc să se ducă ajutorul acolo” – cu toate că ar trebui să fie exact invers. 

În ceea ce priveşte sprijinul financiar al UE pentru războiul din Ucraina, prim-ministrul a declarat: “Ungaria nu poate şi nici nu vrea să susţină acest sprijin”, el este sigur de acest lucru, de vreme ce nu vede niciun motiv pentru a trimite banii contribuabililor unguri în statul vecin, în afară de cazurile de ajutor umanitar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img