Economia Ungariei şi cea a Sloveniei au ieşit mai puternice din criză decât în momentul în care au intrat, şi există puţine astfel de ţări, a declarat, luni, Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, în Slovenia, la Lendava.
Premierul ungar şi omologul său, Janez Jansa, şeful guvernului de la Ljubljana, au avut o întrevedere în cadrul căreia a fost semnat un acord privind dezvoltarea regiunilor Prekmurje (Mura) şi Porabje (Rába).
La conferinţa de presă comună, Viktor Orbán a declarat că, deşi pandemia a afectat Ungaria şi Slovenia, totuşi, privit în ansamblu, aceste state fac parte dintre cele care au reuşit să se apere cu succes.
Viktor Orbán a spus că acordul semnat este important pentru că, în opinia sa, efectele acestuia vor fi benefice nu doar pentru cei care locuiesc aici, ci şi pentru toţi slovenii şi toţi ungurii, deoarece întăreşte prietenia şi alianţa dintre cele două ţări. “Trăim vremuri grele şi vom trăi vremuri şi mai şi”, când prietenia va fi cea mai valoroasă valută, iar prietenia sinceră, istoria comună a destinului este cel mai valoros lucru, a declarat politicianul.
În opinia acestuia, viitorul va aduce multe provocări precum conflictul ruso-ucrainean şi reorganizarea economiei mondiale, care se derulează în favoarea Orientului şi în detrimentul Occidentului. “Împreună ne va fi mai uşor să găsim răspunsurile decât separat”, a afirmat şeful guvernului de la Budapesta.
Viktor Orbán a evidenţiat că situaţia din Europa s-a schimbat. În urmă cu câţiva ani consideram că, fără economiile occidentale, central-europenii nu ar putea funcţiona, şi asta mai poate fi adevărat şi acum, însă s-a completat cu adevărul că, fără economiile central-europene, vest-europenii nu ar mai putea funcţiona, a afirmat Orbán.
În opinia sa, au fost create condiţii de concurenţă mult mai echitabile în ceea ce priveşte puterea economică şi interdependenţa în Uniunea Europeană, prin urmare, “Ungaria este mai curajoasă în susţinerea adevărului său, a concepţiei sale, a propriilor planuri”. “Noi nu suntem creatori de probleme, doar am devenit mai puternici şi suntem conştienţi că vocile noastre trebuie să fie auzite” la Bruxelles, cel puţin în aceeaşi măsură ca cele ale ţărilor vest-europene, a explicat premierul ungar.
Cu cât ţările din Europa Centrală cooperează mai intens, cu atât vocile lor vor fi mai puternice, a subliniat Orbán.