În viitor, va fi nevoie de o nouă politică economică şi de noi soluţii economice, dacă dorim să obţinem succesul economic, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, luni, în Parlamentul Ungariei, înainte de ordinea de zi. Premierul a spus că noua politică economică necesită şi noi instrumente, astfel că măsurile primului plan de acţiune urmează să fie incluse în bugetul de anul viitor, care va fi înaintat în curând parlamentului maghiar.
Dintre elementele planului de acţiune aferent noii politici economice, premierul ungar a menţionat împrumutul pentru angajaţi care va fi similar cu împrumutul pentru studenţi, acordarea de capital pentru întreprinzătorii mici şi mijlocii, permanentizarea celei de-a 13-a pensii şi şi dublarea reducerilor fiscale acordate pentru cei care au copii. Aceştia vor fi primii paşi ai noii politici economice, care vor da un impuls creşterii economice, a spus Orbán.
Noile instrumente vor fi implementate unul după altul, în următoarele luni şi în următorii ani, a adăugat şeful guvernului de la Budapesta.
„Nu avem nevoie de un soi de pachet de reforme care să amintească de vremurile socialiste sau de un mare salt, ci mai degrabă de planuri de acţiune de politică industrială, de dezvoltare a afacerilor şi de acţiune financiară, care să aibă legătură între ele”, a explicat premierul.
Orbán a spus că Ungaria aparţine, deja acum, jumătăţii bune a Uniunii Europene în ceea ce priveşte ritmul de creştere economică, însă anul viitor asta va fi prea puţin. Rata de creştere a economiei maghiare trebuie crescută până la pragul de 3-6%, „chiar dacă nimeni în Europa nu reuşeşte asta, în afară de noi. Dacă este necesar, trebuie să o facem şi singuri, şi sunt convins că Ungaria o poate face”, a declarat prim-ministrul.
Viktor Orbán a subliniat că performanţa la export a Ungariei atinge, astăzi, 76% din produsul naţional brut, iar astfel, ţara se află pe locul 33 în clasamentul mondial, în timp ce în clasamentul populaţiei la nivel mondial se află abia pe locul 95. Lunile trecute nu au făcut decât să sporească problema: cetăţenii europeni au votat pentru schimbare, dar au făcut-o în zadar, la Bruxelles s-a format din nou o comisie care îşi continuă politica de divizare şi împărţire a economiei mondiale, a spus oficialul maghiar.
Premierul a spus: constată că cei de la Bruxelles sunt din ce în ce mai mult în favoarea formării de blocuri, iar atmosfera şi mentalitatea unui război rece este tot mai prezentă. Bruxelles-ul şi întreaga Uniune Europeană ar putea alege să îşi îmbunătăţească propria competitivitate, să îşi consolideze propriul sistem imunitar, să intre în competiţia care este, fără îndoială, din ce în ce mai acerbă, şi să facă faţă provocărilor care vin din ţările emergente ale economiei mondiale. Din păcate, nu face acest lucru; calea formării de blocuri este una impracticabilă pentru Ungaria, ar duce la reducerea independenţei noastre economice, la vulnerabilitate, dependenţă, stagnare economică şi sărăcire, a spus Orbán, subliniind că tocmai de aceea, Ungaria nu trebuie să o ia pe această cale, ci trebuie construită o politică de neutralitate economică.
Ungaria nu trebuie să se alăture niciunul bloc, trebuie să rămânem în afara conflictelor care ne obligă să facem alegeri, a precizat Orbán.
Potrivit premierului, interesul Ungariei este să menţină relaţii economice cu toată lumea. Economia nu trebuie privită prin prisma politicii, trebuie urmărite doar interesele economiei maghiare, a explicat premierul.
Să preluăm doar ceea ce este util şi logic pentru Ungaria, atât din Est, cât şi din Vest. Trebuie să respingem tot ceea ce duce la un conflict armat sau un război comercial, a subliniat Viktor Orbán. Prim-ministrul a adăugat că potrivit convingerii guvernului maghiar, în noua economie mondială care se conturează vor avea succes cei care nu se lasă băgaţi pe o cale forţată, care sunt capabili să îşi menţină oportunităţile şi să îşi păstreze capacitatea de a acţiona.
Viktor Orbán a spus că Ungaria are nevoie, din toate, de ceea ce este mai bun, inclusiv de tehnologie, de investiţii de capital şi de programe de credit. Tehnologie de ultimă generaţie, investiţii de capital pe termen lung, cele mai favorabile programe de creditare, relaţii echilibrate cu toate regiunile, a enumerat premierul.