spot_img
1.2 C
București
marți, februarie 7, 2023
AcasăAnalizeViktor Orban anunță că va strânge peste 2 miliarde de euro din...

Viktor Orban anunță că va strânge peste 2 miliarde de euro din taxarea excepțională a companiilor care vor fi folosiți pentru reducerea facturilor și înarmare

-

Taxa excepţională pentru companii anunţată miercuri de Ungaria pentru a face faţă creşterii preţurilor legate de războiul din Ucraina şi de cheltuielile militare este de aşteptat să strângă la bugetul statului peste două miliarde de euro, conform unui anunţ făcut joi de guvernul de la Budapesta, transmite AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Această nouă taxă, a cărei introducere a fost anunţată miercuri de premierul populist Viktor Orban, va viza în principal sectorul bancar şi pe cel energetic, s-a precizat joi.

Guvernul speră astfel să încaseze 300 de miliarde de forinţi (760 de milioane de euro) din fiecare dintre aceste două sectoare, adică un total de 600 de miliarde de forinţi (peste 1,5 miliarde de euro), a detaliat ministrul dezvoltării economice Marton Nagy, în cadrul unei conferinţe de presă.

Impozitarea lanţurilor de retail, a companiilor de asigurări, aeriene, de telecomunicaţii şi a grupurilor farmaceutice va aduce încă 200 de miliarde de forinţi (aproximativ 500 de milioane de euro), a adăugat el.

„Nu este vorba de a profita de pe urma profiturilor, ci a excedentului de profit”, a spus Nagy.

Va fi introdusă, de asemenea, o taxă pe veniturile din publicitate, care ar trebui să aducă la buget 15 miliarde de forinţi (38 de milioane de euro), a adăugat ministrul ungar.

Aceste noi taxe, care depăşesc în total 800 de miliarde de forinţi (2 miliarde de euro), se vor aplica în 2022 şi 2023, a spus ministrul, refuzând să spună dacă ele ar putea fi prelungite ulterior.

Într-un videoclip postat miercuri pe Facebook, premierul Orban a explicat că banii obţinuţi prin această nouă taxă vor fi utilizaţi în două direcţii: întărirea armatei şi plafonarea preţurilor la energie şi apă.

Războiul şi „politica de sancţiuni a Bruxelles-ului” împotriva Rusiei au dus la o „creştere a preţurilor” care, împreună cu creşterea dobânzilor,”aduce profituri suplimentare băncilor şi multinaţionalelor”, a justificat decizia premierul ungar.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img