spot_img
26 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneViktor Orban acuză România

Viktor Orban acuză România

-

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marți, în timpul unei vizite a omologului său turc Ahmet Davutoglu la Budapesta, intensificarea eforturilor pentru asigurarea transportului gazelor naturale rusești prin Turcia către Europa Centrală, el afirmând totodată că aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale este blocată practic de România și Croația prin nerealizarea conductelor de interconectare, transmite agenția MTI, relatează Agerpres.
‘Trebuie să acționăm pentru a aduce gazul din Turcia via Serbia către Europa Centrală și Ungaria’, a declarat Orban la conferința de presă comună cu premierul Davutoglu. El a precizat că obiectivul acestor eforturi este ‘asigurarea aprovizionării cu gaze a Ungariei după anii 2019-2020’, amintind de abandonarea proiectului South Stream, care impune găsirea unor rute alternative de aprovizionare cu gaze rusești — evitând teritoriul Ucrainei—, varianta sugerată de Rusia fiind un gazoduct care să treacă prin Turcia.
Viktor Orban a adăugat că ‘Ungaria este practic blocată’ de România și Croația, întrucât cele două țări nu au realizat conductele de interconectare necesare, notează MTI. Drept urmare, el a insistat că țara sa nu are altă opțiune în afara gazoductului ce ar aduce gazele rusești prin Turcia.
La rândul său, premierul Davutoglu a declarat la aceeași conferința de presă că Turcia este pregătită să ofere tot sprijinul pentru asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei și Europei Centrale și că este deschisă ideii de a coopera cu țările din această regiune pentru construirea unei conducte prin care să primească gazele importate din Rusia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img