spot_img
5.8 C
București
sâmbătă, decembrie 21, 2024
AcasăAnalizeVideoul cu un ofițer rus și un agent sârb, dezvăluiri ale unui...

Videoul cu un ofițer rus și un agent sârb, dezvăluiri ale unui jurnalist bulgar

-

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ordonat miercuri o anchetă în legătură cu un videoclip care arăta că un ofițer rus de informații ar fi predat bani unui sârb, într-un incident care ar putea dăuna relațiilor stânse dintre Moscova şi Belgrad, informează agenţia Reuters.

- Reclama -

Un reporter de investigații din Bulgaria, Christo Grozev, a declarat pe contul său de Twitter în weekend că clipul, postat pe YouTube, l-ar înfățișa pe asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei de la Belgrad, întâlnind un agent sârb într-o operațiune secretă.

- Advertisement -

Grozev a spus că a folosit software-ul de recunoaștere a feței Microsoft pentru a-l identifica pe rusul care era îmbrăcat într-un sacou negru din piele.


Clipul îi arată pe cei doi bărbați care se salută cu căldură la Belgrad, beau bere și fac schimb de pungi de plastic. Sârbul, a cărui față este întunecată, stă mai târziu într-o mașină, ia un plic din geantă și numără bancnotele pe care le conține.

- Advertisement -

Oficialii ruși de la Moscova și Belgrad nu au comentat asupra veridicității materialului video.

Agenția de securitate și informații din Serbia (BIA) a confirmat autenticitatea videoclipului, a declarat agenția de știri Tanjug. Mai multe informații vor fi făcute publice după ce Consiliul de securitate național al Serbiei se va întruni joi. Reuters scrie că ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic, a mers miercuri la Moscova pentru discuții despre „provocările de securitate” și „cooperarea în combaterea criminalității” cu șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev. Nu a spus dacă călătoria a fost conectată la videoclip.

Forțele armate ale Serbiei folosesc tehnologie rusă, avioane de vânătoare și tancuri. Serbia a achiziționat recent sistemul de arme antiaeriene Panţîr din Rusia, riscând sancțiuni din partea Statelor Unite.

Serbia depinde și de petrolul și gazele rusești, iar cea mai mare companie locală de petrol, Naftna Industrija Srbije, este deținută în majoritate de Gazprom din Rusia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img