spot_img
5.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 26, 2022
AcasăBasarabiaVIDEO: Victor Ponta vrea să fie membru al partidului oligarhului moldovean Plahotniuc

VIDEO: Victor Ponta vrea să fie membru al partidului oligarhului moldovean Plahotniuc

-

Fostul premier român Victor Ponta a anunțat sâmbătă la Congresul Partidului Democrat din Moldova că vrea să devină membru al formațiunii conduse de oligarhul Vladimir Plahotniuc considerat Păpușarul Moldovei.

- Reclama -

Vorbind la Congres, Ponta i-a solicitat președintelui Parlamentului moldovenean, Adrian Candu, finul lui Plahotniuc, să schimbe legea pentru ca să fie membru al PDM.

14600992_1143446969110156_5264985007408427854_n

Vlad Plahotniuc a fost ales în unanimitate sâmbătă președintele Partidului Democrat din Republica Moldova la cel de-al VIII-lea Congres al formațiunii.

Victor Ponta a fost decorat cu Ordinul Republicii, pentru meritele pe care le-a adus pentru creşterea şi îmbunătăţirea relaţiilor economice dintre Moldova şi România. Distincţia, oferită prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, i-a fost înmânată de premierul Pavel Filip, în cadrul congresului PDM.

„Vreau să îi transmiteţi preşedintelui Timofti mulţumirile mele. Mă bucur că faptele care le-am făcut împreună au ajuns la oamenii care trăiesc în Republica Moldova. Vă asigur că la Bucureşti veţi avea întotdeauna prieteni şi fraţi care vă vor ajuta la nevoie”, a declarat Victor Ponta, vicepreședinte al Internaționalei Socialiste, Președinte al Comisiei Afaceri Europene din Parlamentul României.

Vlad Plahotniuc este considerat sforarul șef de la Chișinău. Unii îi spun Cardinalul. Cei mai mulți Păpușarul. Este omul din spatele Partidului Democrat, fracțiune desprinsă din Partidul Comuniștilor condus de Vladimir Voronin.  Este omul acuzat că controlează Justiția din Republica Moldova. Și cea mai mare parte din media. FLUX 24 a prezentat recent portretul lui Plahotniuc.

Este încă neclară tranzacția prin care postul tv al lui Sorin Ovidiu Vântu de la Chișinău, Publika, a ajuns la Plahotniuc, dar surse consultate de FLUX 24 spun că un rol l-a avut Cosmin Gușă.

456x0_Vintu-PlahoniucPlahotniuc conduce Moldova. Aceasta e afirmația auzită din mai multe surse, multe dintre ele credibile.

O declarație în acest sens a fost de unul din cei mai importanți analiști ai spațiului basarabean, Vladimir Socor, de la celebrul think thank Jamestown, care a spus că în spatele arestării lui Vlad Filat se află Plahoniuc.

„Consider că este un gest de disperare din partea domnului Vladimir Plahotniuc, cu scopul de a-şi menţine controlul asupra justiţiei. Domnul Plahotniuc încearcă să ofere pur şi simplu poporului un fel de cap a lui Moţoc, în persoana domnului Vlad Filat. Demersul procurorului general în Parlament este cusut cu aţă albă. A fost improvizat, probabil în cursul zilei de ieri, planificat în cursul nopţii de ieri spre astăzi pentru a schimba ordinea de zi, a schimba agenta politică în RM, a distrage, a deturna atenţia de la faptul că domnul Plahotniuc este stăpânul stemului şi stăpânul statului”, a menţionat Vladimir Socor, pentru Jurnal TV.

Socor afirmă că oligarhul Plahotniuc se pregăteşte acum de alegeri parlamentare anticipate. „Cred de asemenea că domnul Plahotniuc are planuri de provoca alegeri anticipate şi de a forma o nouă putere din care să excludă partidul Liberal Democrat, dar în care domnul Plahotniuc să intre cu propriul său partid, probabil cu o parte a partidului comuniştilor, cel puţin o parte a partidului comuniştilor şi posibil cu oamenii lui Renato Usatîi care ar intra în parlament în cazul unor alegeri anticipate. Cred de asemenea că domnul Plahotniuc îşi pregăteşte o variantă de supravieţuire politică şi chiar de supravieţuire în fruntea bucatelor din RM, cu ajutorul Moscovei. Domnul Plahotniuc nu poate supravieţui politic şi ca om de afaceri în Europa”, a precizat Vladimir Socor.

Plahotniuc are și cetățenia română.

Vlad_Plahotniuc_şi_Victor_Ponta

În timpul alegerilor prezidențiale din România, Plahotniuc s-a deplasat la București și l-a dus pe premierul Victor Ponta la Chișinău.

Pentru Plahotniuc a lucrat în calitate de consultant, patronul Realitatea Tv, Cosmin Gușă.

De altfel, Partidul Democrat este partidul frate al  PSD din Basarabia.

După ruperea de Partidul Comuniștilor, Partidul Democrat al lui Marian Lupu și controlat de Vlad Plahotniuc a fost introdus în Europa de PSD. Viorel Hrebenciuc, Titus Corlățean au fost responsabilii din partea PSD pentru PD-ul de la Chișinău.

plhPlahotniuc controlează cam tot ce mișcă în Moldova. Legături cu Bucureștiul. Legături cu Moscova. Este cunoscut și ca Vlad Ulinici (după numele de fată al mamei sale), figurând oficial o vreme în România sub această identitate.

În perioada 1991–1993 a ocupat poziția de specialist la «Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore „Minor”», afiliat Primăriei municipiului Chișinău. A îndeplint funcția de economist la „Euro Est Hundel” Ltd Moldova, apoi a lucrat la „Voyage” Ltd Moldova. În intervalul anilor 1995-1998 a fondat Grupul Financiar Moldo-American „Angels”, pe care l-a condus până în 2001.

03052012232Între 2001-2010 a îndeplint funcția de director comercial, iar mai apoi director general al „Petrom Moldova” SA, ocupându-se cu importul și distribuția petrolului. Numirea s-a făcut cu sprijinul guvernului PSD condus de Adrian Năstase.

Vladimir Plahotniuc a îndeplinit, până în ianuarie 2011, funcția de președinte al „Victoriabank”, una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova. În august 2010 averea lui Plahotniuc era cotată la 300 de milioane de dolari, conform unui top publicat de revista ucraineană de business „Delo”.[12] Banii i-au venit atât de la „Victoriabank”, cât și de la compania „Petrom Moldova”, unde figura ca vicepreședinte al Consiliului de Administrație.

DEN_4033

Deși nu apare în actele firmelor, presa de la Chișinău a vehiculat de mai multe ori că Plahotniuc ar deține cel mai luxos hotel din Moldova, „Nobil”. Tot lui Plahotniuc este proprietarul hotelului „Codru” din Chișinău, companiei de asigurări „ASITO”, clubului de noapte „Drive”[12] și companiei de pază particulară „Argus–S”.De asemenea, Vlad Plahotniuc este proprietarul a mai multor radiodifuzori din Republica Moldova (cinci din ei cu acoperire națională), dintre care patru canale de televiziune: Prime TV, 2 Plus, Canal 3, Publika TV, și două posturi de radio: Maestro FM și MUZ FM (fostul Prime FM).

În mass-media s-a scris despre faptul că Plahotniuc ar fi finanțat, pe rând, Partidul Comuniștilor, până în 2009, și Partidul Democrat, din 2010.

Pentru relațiile sale cu familia fostului președinte comunist, Vladimir Voronin, Vlad Plahotniuc a fost supranumit „cardinalul din umbră” al familiei Voronin.

Lui Plahotniuc i se aduc și învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești, considerânsu-se vinovat de criza politică din Republica Moldova, stagnarea dezvoltării economice, a reformelor în justiție, a integrării europene etc. În particular, acesta a fost poreclit „păpușarul

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img