spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăJustitieVIDEO/ Scandal în Comisia Juridică cu Șerban Nicolae, Alina Gorghiu și un...

VIDEO/ Scandal în Comisia Juridică cu Șerban Nicolae, Alina Gorghiu și un procuror: ”Ce frică vă e de servicii!”

-

Un scandal a izbucnit luni în comisia juridică a Senatului în timpul dezbaterilor asupra OUG 14. Preşedintele comisiei, social-democratul Şerban Nicolae, a dat-o afară din sală pe reprezentanta Parchetului General, căreia i-a reproşat că a venit neinvitată la comisie, apoi s-a angajat într-un schimb dur de replici cu senatoarea PNL Alina Gorghiu.

- Reclama -

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a declarat că reprezentanții Ministerului Public s-au autoinvitat la lucrările comisiei în care a fost dezbătută pentru raport Ordonanța 14, el susținând că este „în afara” Regulamentului Comisiei.

- Advertisement -

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a criticat luni poziția senatorului Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice, privind prezența procurorului Irina Kuglay la ședința în care se dezbătea OUG nr.14/2017.

Scandalul în comisia juridică a izbucnit imediat ce reprezentanta Parchetului General a luat cuvântul, la cererea Alinei Gorghiu, asupra unui amendament din legea de aprobarea a OUG 14. Preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae, i-a atras acesteia atenţia că nu a fost invitată şi că nu are voie să vorbească.

- Advertisement -

”Am o rugăminte, prezenţa dvs aici trebuie să mi-o semnalaţi în primul rând mie. Eu n-am ştiut de unde sunteţi. Aveţi în faţă 11 senatori, dacă cineva de la Ministerul Public se consideră mult prea sus, probabil datorită salariului – că procurorul General are salariul de cinci ori cât un senator – ca să discute cu o comisie senatorială, o să vă rog să nu mai luaţi cuvântul niciodată”, i-a spus Şerban Nicolae reprezentantei Parchetului General.

Aceasta i-a replicat senatorului PSD că Parchetul a informat conducerile celor două Camere ale Parlamentului şi comisiile juridice cu privire la prezenţa ei acolo, dar social-democratul i-a respins argumentele.

”Vă rog să nu insistaţi. Să ştiţi că pe logica asta şi noi, în dorinţa de a sprjini Parchetul, am putea să anunţăm dorinţa noastră de a participa la anchetele penale, mai ales la cele bazate pe protocoale secrete şi pe echipe mixte. Nu vă puteţi permite niciodată ca prin notificarea Parlamentului să vă autoinvitaţi la şedinţele comisiilor. Vă mulţumesc pentru prezenţă, nu e o chestiune personală, nu are nicio legătură cu dumneavoastră”, i-a spus el.

”Nici n-aş putea să o iau personal, ar fi un compliment să o iau eu personal”, l-a atenţionat reprezentanta Parchetului.

”Nu încercaţi să fiţi ironică, doamnă. Nu e niciun compliment, e o atenţionare foarte politicoasă şi credeţi-mă că noi ţinem la respectarea unor legi şi a unor regulamente. Doamnă, vă rog frumos să părăsiţi sala. Depăşiţi orice limită, nu vă supăraţi. Chiar mă rog de dumneavoastră la comisia Parlamentului? Ce-i asta? Cum vă permiteţi să insistaţi? Mai faceţi un dosar penal dacă vreţi”, a izbucnit Şerban Nicolae.

În timp de reprezentanta Parchetului General îşi strângea lucrurile şi se pregătea să plece, în dispută a intervenit Alina Gorghiu, care i-a reproşat lui Şerban Nicolae că este nepoliticos şi că abuzează de funcţia de preşedinte al comisiei juridice:

Alina Gorghiu: ”Mi se pare nepoliticos schimbul de replici. Îmi cer eu scuze, doamnă, în numele comisiei. Domnul Şerban Nicolae a vorbit în funcţie de preşedinte, dar cred că de data aceasta şi-a folosit funcţia excesiv. Puteam, politicos domnule preşedinte, să tranşăm această problemă, nu dând afară pe cineva din plenul unei comisii, chiar dacă dumneavoastră aveţi o relaţie mai puţin simpatică cu Parchetul General.”

Şerban Nicolae: ”Aş avea o respectuoasă rugăminte: abţineţi-vă să mai îmi daţi lecţii de comportament. Păstraţi-le pentru cine credeţi că vă poate permite aşa ceva. Faptul că dumneavoastră insistaţi în a-mi califica mie comportamentul, faptul că tranşaţi sentenţios anumite opinii doar de dragul presei, mă lasă rece.”

AG: Îmi permiteţi să am şi eu un punct de vedere?

ŞN: Dar nu la adresa mea.

AG: La adresa oamenilor care suntem în această comisie, cu toţii suntem martori…

ŞN: Doamna senator…

AG: …domnule Şerban Nicolae la acţiunile dumneavoasttră lipsite de…

ŞN: Lipsite de ce, doamnă?

AG: … de politeţe. Cred că e un cuvânt blând pentru comportamentul dumneavoastră. Nu abuzaţi de funcţie ca să ne ţineţi teorii.

ŞN: Eu am o funcţie dată de rezultatul votului.

AG: De aia credeţi că vă puteţi permite să faceţi orice în ţara asta, inclusiv ordonanţele astea de doi lei?

ŞN: Doamne fereşte!

AG: Nu puteţi să invocaţi votul pentru fiecare impoliteţe sau lipsă de bun simţ sau ilegalitate.

ŞN: Incredibil!

AG: Vă rog să reveniţi în cadrul normal.

ŞN: Nu mă rugaţi nimic. Vă rog frumos abţineţi-vă să mă mai rugaţi ceva. N-am cum să iau în considerare mitocăniile.

AG: Nu aţi consultat pe nimeni. Aţi trântit o idee şi aţi dat afară un om pentru că aşa v-a plăcut. Mie mi se pare nepoliticos.

ŞN: Of, of, ce frică vă mai e de Servicii!

AG: Domnule Şerban Nicolae, şapte ani de acasă n-au legătură cu Serviciile.

ŞN: Hai, lăsaţi mitocănia! Chiar vă permiteţi aşa ceva? Atâta tupeu? Dar de unde până unde îmi faceţi dumneavoastră educaţie mie?

AG: Nu mai daţi oameni afară din sală când vă tună că nu e în regulă. Mâine-poimâine o să daţi opoziţia afară din sală.

ŞN: Certaţi-mă cu populismele astea plângăcioase, lăsaţi-le pentru altă dată, încercaţi să impresionaţi pe altcineva. Dacă eraţi aşa puternică vă duceaţi la miting să vedem cum vă primeau mitingiştii.

Schimbul de replici s-a încheiat la intervenţia celorlalţi senatori din comisia juridică. Dezbaterile pe OUG 14 au continuat şi s-au finalizat cu adoptarea, în unanimitate, a unui raport favorabil, de aprobare a ordonanţei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img