Reducerea TVA la alimente nu a ajuns şi în meniurile restaurantelor din Bucureşti. Marile magazine au ieftinit produsele cu 12%, însă patronii localurilor susţin că ei nu pot face acelaşi lucru, deşi cumpără ingrediente mai ieftine. Unii argumentează că îi costă mult salariile bucătarilor şi chelnerilor, alţii susţin că oricum aveau preţuri prea mici, transmite Digi 24.
La trei zile după intrarea în vigoare a reducerii TVA la alimente, localurile din Centrul Vechi al Capitalei au, în mare parte, aceleaşi preţuri ca şi săptămâna trecută.
„Meniul de prânz s-a ieftinit, la băuturi, din câte ştiu, am schimbat anumite produse şi au mai scăzut, nu ştiu să vă zic exact la ce. Ce anume doriţi să comandaţi şi vă spun dacă a scăzut”, spune o chelneriţă.
Patronii restaurantelor spun că vor ieftini produsele cu trei până la 11 procente. Deşi cumpără alimente mai ieftine după scăderea TVA, ei susţin că nu pot transfera integral această reducere în prețurile finale, pentru că au și alte cheltuieli, cum ar fi cea cu mâna de lucru.
„Dar o vizită la restaurant nu e tratată ca una la hipermarket, aşteptările sunt mai mici pe partea de preţuri, dar cred că şi clienţii noştri observă că piaţa se transparentizează şi primesc bon fiscal”, spune Dragoş Petrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Restaurantelor.
„Dacă nu ar fi cerere, preţurile ar trebui să se ducă mult în jos. Dacă mergem de exemplu aici, în Centrul Vechi, o să vedem că e plin tot timpul. Oamenii ies la prânz în oraş. Avem atâtea clădiri de birouri, oamenii trebuie să mănânce undeva”, spune Gabriel Sincu, consultant fiscal.
În Bucureşti sunt peste 3.400 de restaurante şi cafenele, cu afaceri anuale de aproape 2,5 miliarde de lei.