VIDEO/ Premierul rus, vilele secrete și vinurile moldovenești

0
24

Premierul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a comandat vinuri moldovenești pentru vilele sale secrete, la câteva luni după ce Moscova a impus embargo producției vinicole din Republica Moldova, pe motiv că ar fi de proastă calitate, transmite Radio Chișinău.

Într-o investigație realizată de Fondul pentru lupta împotriva corupției, condus de Alexei Navalnîi, un cunoscut activist și critic al regimului Putin, despre averile secrete ale lui Dmitri Medvedev, iese la iveală, între altele, și faptul că  premierul rus preferă vinurile moldovenești. În cadrul anchetei este publicată o secvență dintr-un email expediat la data de 18 decembrie 2013, în care erau date mai multe indicații, iar  una se referea la aprovizionarea cu vinuri moldovenești a vilelor care, potrivit anchetei, i-ar aparține premierului rus.

Amintim că interdicția de import a vinurilor din Republica Moldova a fost introdusă de Federația Rusă la 10 septembrie 2013, în contextul semnării Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Serviciul rus pentru Protecția consumatorilor și-a motivat atunci decizia prin „calitatea nesatisfăcătoare” a vinului, dar de fapt, a fost vorba despre o decizie politică, după cum a fost calificată de experți și autorități.