spot_img
31.1 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăDezvaluiriVIDEO: Ponta, la semnarea contractului cu firma fratelui lui Ghiță, anchetat de...

VIDEO: Ponta, la semnarea contractului cu firma fratelui lui Ghiță, anchetat de DNA: E o minune românească

-

Procurorii DNA fac percheziţii, luni, la două firme din Voluntari, judeţul Ilfov, dintre care una aparţine fratelui deputatului Sebastian Ghiţă, într-un dosar privind o licitaţie a Ministerului Educaţiei din 2013, pentru un proiect cu fonduri europene, în valoare de 33 de milioane de euro. Percheziţiile au loc într-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu o licitaţie a Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, din 2013, pentru proiectul „Internet în şcoala ta”, finanţat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro.
În decembrie 2013, premierul Victor Ponta a luat parte la semnarea contractului pentru implementarea proiectului „Internet în şcoala ta” şi l-a descris drept „o minune românească”. „Am venit aici cu un scop foarte clar: să mai văd o minune românească. De şapte ani ne chinuim să facem acest proiect, e corect, nu? Sigur, el a fost gândit în 2003, în 2007 a venit ideea să se facă acest proiect din fonduri europene. Suntem în 2013. De anul trecut, de când am preluat funcţia, am auzit şi despre acest proiect ca despre unul din proiectele despre care toată lumea vorbeşte şi toată lumea spune că nus eva face niciodată, motiv pentru care i-am spus în special domnului ministru Costoiu, sigur, şi ministrului Educaţiei, dar am dat sarcina ministrului delegat să scoată acest proiect la lumină. Şi am vrut astăzi să fiu prezent aici ca să văd că e semnat contractul şi că, într-adevăr, se apucă lumea de treabă”, a spus la acea vreme premierul Ponta, scrie gandul.info.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac percheziţii la sediile SC 2K Telecom SRL, care aparţine lui Alexandru Ghiţă, fratele deputatului Sebastian Ghiță, şi la SC Avitech Co. SRL, ambele din oraşul Voluntari.
Percheziţiile au loc într-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu o licitaţie a Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, din 2013, pentru proiectul „Internet în şcoala ta”, finanţat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro, au precizat sursele citate.
Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează „suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în anul 2013, în legătură cu licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului pentru proiectul «Internet în şcoala ta», finanţat integral din fonduri europene”.
În acest dosar, procurorii fac percheziţii la două adrese din Bucureşti şi judeţul Ilfov, reprezentând sediile unor societăţi comerciale, a precizat DNA.
Programul „Internet în şcoala ta. Conectarea la internet broadband a unităţilor şcolare din zona rurală şi mic urbană” a fost semnat în 2 decembrie 2013, la Ministerul Educaţiei.
Contractul a avut o valoare de 119.840.000 de lei, fără TVA, o perioadă de implementare de şase luni şi una de mentenanţă de cinci luni. Proiectul prevedea conectarea a 2.446 de şcoli la internet.
Mihnea Costoiu, care în acea perioadă era ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, declara că, după conectarea a 2.446 de şcoli la internet, de acest serviciu ar urma să beneficieze, alte 7.000, în cadrul unui proiect sectorial derulat în perioada 2014-2020.
La sfârşitul lunii martie 2013, erau depuse oferte pentru acest program din partea consorţiilor formate din Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom.
Firma 2K Telecom este controlată de Alexandru Ghiţă – 67,12%, Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiţă) şi Vasile Radu – 24,83%.
Numele firmei apare şi în raportul Curţii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, în care se arată că au fost constatate nereguli privind condiţiile în care reprezentanţii MAI au semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reţeaua voce-date din cadrul Centrului de Contact). Specialiştii susţin că, la data efectuării misiunii de audit, sistemul call center nu era funcţional, deşi contractul a fost încheiat la data de 16.10.2009, cu o durată iniţială de 26 de luni.
Perioada a fost modificată prin 11 acte adiţionale până la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui având ca efect „uzura morală a echipamentelor şi a soluţiilor software alese, situaţie care generează cheltuieli suplimentare de upgradare”.În acelaşi timp, Curtea de Conturi a atras atenţia cu privire la faptul că prin contract au fost incluse servicii de mentenanţă, garanţie şi suport în valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garanţiei acordate.

- Reclama -