spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăExterneVIDEO/ Papa la Fatima: Un secol de la aparițiile Fecioarei Maria celor...

VIDEO/ Papa la Fatima: Un secol de la aparițiile Fecioarei Maria celor trei păstorași din Cova da Iria: Lucia dos Santos, Francisc și Iacinta Marto

-

Papa efectuează vineri și sâmbătă, 12 și 13 mai 2017, un pelerinaj apostolic la Fatima. Călătoria papei Francisc la Fatima nu este o călătorie apostolică în sensul obișnuit al cuvântului, ci un adevărat ”pelerinaj” apostolic prilejuit de centenarul aparițiilor Fecioarei Maria. Detaliile pelerinajului, care constituie cea de-a XIX-a călătorie apostolică internațională a pontificatului, au fost prezentate recent la Sala de presă a Sfântului Scaun de directorul acesteia, Greg Burke. ”Cu Fecioara Maria, pelerin în speranță și pace” este moto-ul pelerinajului apostolic în cadrul căruia papa Francisc ajunge pentru prima dată în Portugalia, la sanctuarul de la Fatima, după exact un secol de la aparițiile Fecioarei Maria celor trei păstorași din Cova da Iria: Lucia dos Santos, Francisc și Iacinta Marto, transmite Radio Vatican.

Papa Francisc vizitează Fatima la cincizeci de ani după călătoria Fericitului Paul al VI-lea, primul pontif care a mers la sanctuarul portughez. La rândul său, Sfântul Ioan Paul al II-lea a mers de trei ori la Fatima: în 1982, 1991 și 2000. Mai târziu, în 2010, Fatima a fost în centrul unei călătorii apostolice a papei Benedict al XVI-lea.

- Advertisement -

Papa a plecat vineri de pe aeroportul Leonardo da Vinci din Roma pentru a celebra centenarul viziunilor sfinte şi pentru a canoniza doi dintre copii. El şi-a exprimat speranţa că mesajul de pace pe care l-au transmis ei în urmă cu 100 de ani, când Europa era măcinată de Primul Război Mondial, va rezona în comunitatea catolică din prezent.

Mii de pelerini, veniţi din întreaga lume, au înfruntat ploaia rece vineri, aşteptându-l. Mulţi dintre ei şi-au petrecut noaptea afară, pentru a prinde un loc bun.

- Advertisement -

Imediat cum ajunge la Fatima, papa merge în vizită la Capela aparițiilor unde, după un moment de rugăciune privată, pronunță primul din cele patru discursuri prevăzute în țara lusitană, toate în limba portugheză. După cină, Sfântul Părinte se întoarce în Capela aparițiilor pentru ceremonia de binecuvântare a lumânărilor și recitarea rugăciunii rozariului. Prima zi a pelerinajului apostolic la Fatima se încheie cu celebrarea de la ora locală 22.00 în bazilica-sanctuar, când are loc Veghea de rugăciune prezidată de secretarul de Stat al Sfântului Scaun, cardinalul Pietro Parolin.

A doua zi, sâmbătă, 13 mai 2017, primul moment public în agenda papei Francisc este întâlnirea cu primul ministru portughez, Antonio Luis Santos da Costa. Succesiv, la ora 10.00, pontiful prezidează Sfânta Liturghie în cadrul căreia are loc canonizarea lui Francisc și Iacinta Marto, celebrarea desfășurându-se pe esplanada sanctuarului de la Fatima. Potrivit organizatorilor, spațiul deschis poate primi până la 600 de mii de persoane. Celebrarea liturgică este urmată de un salut adresat celor bolnavi.

După prânzul cu episcopii portughezi și suita papală, urmează la ora 15.45 ceremonia de rămas bun în prezența președintelui Portugaliei, la aceeași bază militară de la Monte Real. În cursul serii de sâmbătă, aeronava oficială se întoarce la Roma, urmând ca în jurul orei 19.30 papa Francisc să revină în Cetatea Vaticanului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img